Не става въпхрос дали някой харесва или не Паметника на

...
Не става въпхрос дали някой харесва или не Паметника на
Коментари Харесай

Историк: Ние демонтирахме комунизма и заедно с него трябва да си отиде и паметника

Не става въпхрос дали някой харесва или не Паметника на Съветската войска художествено. Няма значение дали над него са работили огромни, междинни или дребни създатели. Поклон до земи на тях. Когато един античовешки режим, какъвто беше комунизма, изцяло подложен с нацизма и фашизма, най-накрая беше демонтиран, неговите също най-съществени сили съшо би трябвало да си отидат. Казвам го без значение от това дали към ляв или десен, а тъй като съм историк и това се прави на всички места. Не може в центъра на една страна да има монумент на Хитлер, на Ленин, на Сталин, на коготно желаете още. 

Това разяснява пред бТВ историкът доктор Петър Стоянович. 

При нас няма класическото избавление, при нас няма никаква нужда от стоеж на този монумент. Във Виена това е част от контракт, който 10 години след формалното избавление на страната е залегнал, с цел да може Австрия да получи своята самостоятелност. Но при нас за какво? Много близо до това място имаше монумент на Ленин, имаше и на Леонид Брежнев. Те се махнаха разумно. Че това за какво да не го махнем, какво прави там?, разяснява той.

Друг е въпросът. Човек може да харесва Съюз на съветските социалистически републики, може да харесва Русия, може да харесва Съединени американски щати - това е безусловно право. Но има една алена линия, която не трябва да пресичаме, в случай че желаеме да сме морално и обикновено мислещи хора на 21 век. Специално този паметник  е монумент от това извънредно време. Нека тези, които са задълбочени на лявата концепция, да са си предани. Аз ще ги защитя, тъй като не съм ляв, само че това нещо към този момент е прекомерно, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР