Не става дума за това някой да бъде държан като

...
Не става дума за това някой да бъде държан като
Коментари Харесай

Казусът Северна Македония: Компромис за македонския език България няма да прави

Не става дума за това някой да бъде държан като пленник, а за ясно осъществяване на уговорките. България няма по какъв начин да направи компромис с неща освен от исторически, само че и от ценностен темперамент. В съглашението за асоцииране има уговорка, че Северна Македония би трябвало да се придържа към Договора за добросъседство. Това разяснява зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Ние постоянно сме били поредни в позицията си. Въпроси като езиковата норма е подложен още преди 2 десетилетия. Договорът е основата и за европейската, и за атлантическата интеграция. Онова, което желаеме да се случи, би трябвало да се случи ", означи той.

По думите му има повишаващо се равнище на антибългаризма в Северна Македония. А България не е давала знак, че ще направи взаимни отстъпки.

Георг Георгиев съобщи пред БТВ, че преди повече от година се е забелязало, че е спряла да работи комисията по историческите въпроси. Имало е провокации и в медиите в Северната Македония, съпътстващи с неприятни мнения и от политици. В западната ни съседка имало и "една партия ", която е антиевропейска и приказва против България с гръмки изявления. Същата тази поискала Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев да бъдат оповестени за "персона нон грата ".

"Има исторически обстоятелства, които не могат да бъдат изменени. Т. нар. македонски език е зародил въз основата на българския. Няма какво да разясняваме ", безапелационен беше Георг Георгиев.

Въпреки несъгласията обаче България държи на евро-атлантическата интеграция на Северна Македония.

Междувременно Българска социалистическа партия изиска чуване и на премиера Бойко Борисов за присъединението на съседката ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР