Не споделям мнението, че приходните администрации влошават бизнес климата. Когато

...
Не споделям мнението, че приходните администрации влошават бизнес климата. Когато
Коментари Харесай

НАП е наложила обезпечения за 42 млн. лв. на търговци с храни и горива

" Не споделям мнението, че приходните администрации утежняват бизнес климата. Когато делът на сивата стопанска система в България стане сходен на този в Германия, мисля, че бизнес климатът ще се усъвършенства ", сподели финансовият министър Владислав Горанов

© Анелия Николова Още по тематиката
Промените в Национална агенция за приходите: Оперативно забавно пречистване

Приходната организация редуцира 250 души с мотив слаби резултати, а задачата евентуално е да се тушират скорошни разкрития за корупция
19 апр 2018
Узаконен данъчен произвол

Как една наредба може да бъде употребена от приходната администрация за рекет над правилни компании
5 апр 2018
Близък до ГЕРБ предприемач е убит в София

От Петър Христов потегля разплитането на случая с групата за отвличания " Наглите "
8 яну 2018 За четири години наложените от дирекция " Фискален надзор " към Национална агенция за приходите обезпечения върху бизнеса са за общо 42.5 млн. лева От тях съвсем 70%, или 28.8 млн. лева, са възобновени или прихванати. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов по отношение на запитване на народния представител от Българска социалистическа партия Димитър Данчев. Средният интервал за възобновяване на наложените обезпечения е 52 дни.

Режимът за инспекция на артикули с висок фискален риск беше въведен през 2014 година с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Той разрешава на приходната администрация да ревизира транспортни средства, натоварени с такива артикули, като измежду тях са плодове, зеленчуци, горива, месо, риба, мляко, брашно. Целта е да се понижат измамите с Данък добавена стойност, като сега текат състезания за увеличение на броя на данъчните, които правят сходен вид инспекции.

В същото време съгласно бизнеса използването на наредбите от страна на данъчната администрация е противоречиво точно в частта за обезпеченията. А това попречва работата на изрядните компании.

Спорна правосъдна процедура

Според Данчев има случаи, в които данъчната администрация постанова обезпечителни ограничения на компаниите, които внасят или транспортират артикули с висок фискален риск, без да уведомява обществения реализатор за това. След което пък те се анулират в съда. Причината е, че съгласно съда протоколите, с които се постановат тези обезпечения, са издадени от незапознат орган и заради това са оскъдни административни актове. Данъчни юристи също разясняват, че към този момент има стотици сходни решения на съда.

Въпросната противоречива наредба е в член 121а от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Според нея приходната администрация може да изиска налагането на предварителни обезпечителни ограничения на получателя на стоката за застраховане на вземанията за налози, които биха зародили. То би трябвало да е в размер, не по-малък от 30% от цената на транспорта.

Отговорът на изпълнителната власт

Според финансовия министър обаче нормативната уредба " безспорно и несъмнено " дава пълномощия на упражняващите фискален надзор чиновници да подхващат обезпечителни ограничения " със независима, необвързана от други органи на приходите подготвеност ". И в случай че се вършат някакви законови промени за изясняване на противоречивата процедура, то те биха били в посока съдът да чете закона еднопосочно.

" Не споделям мнението, че приходните администрации утежняват бизнес климата. Когато делът на сивата стопанска система в България стане сходен на този в Германия, мисля, че бизнес климатът ще се усъвършенства. В този смисъл ще продължа да поддържам контролната активност на Национална агенция за приходите ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР