Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите

...
Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев не очаква затваряне на училища, но е възмутен от безотговорното говорене

" Не считам да се стигне до затваряне на учебни заведения. Родителите и учениците са виновни ", това съобщи шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Според него може да има леко нарастване на случаите, само че акцентира, че до момента откритите инфектирани възпитаници и преподаватели не са се инфектирали в учебно заведение. Над 500 възпитаници са под карантина досега. При контакта на учениците в този момент - след първата седмица в учебно заведение - се чака нарастване на заболелите, само че е значимо по места по какъв начин се съблюдават ограниченията, изясни той.

Кантарджиев разяснява и придвижването на болестта у нас през последните месеци.

" След лятото през септември има лек спад на инфектираните с COVID-19 ", сподели той.

Кантарджиев бе безапелационен, че маските понижават разпространяването на болестта . Той даде образец, че в случай че имаме показател на разпространяване 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1.

Кантарджиев се възмути от безотговорното говорене, в това число и на негови сътрудници лекари, че вирусът е слаб и се подценява носенето на маски.

" Няма и една научна публикация срещу маските ", безапелационен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските спомагателни основават отбрана и от тях.

" Ще има продължение до края на ноември на изключителната епидемиологична конюнктура. Прекалено е отново да има изолацията по къщите ", разяснява той и добави, че се надява да не се стигне до това.

Родители: Магазините са цялостни с маски от всевъзможни материи, липсва надзор

Никой не управлява типа на маските и материята, от която са направени. Това стана ясно в това време от репортерска инспекция на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от вида на „ Всичко за 1 лев “, по този начин и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, описват родители. Децата ги харесват, тъй като са шарени и имат картинки.

За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да употребяват шлемове, в сравнение с „ тези незнайни материи “. В началото на образователната година родителите са безапелационни, че регулаторните органи би трябвало да си влязат в ролята. Други приканват сертифицирани маски да се раздават на децата в учебно заведение .

Има ли стандарт за защитните маски, с които се наводниха даже по-малките магазинчета? Досега столичната Регионална здравна ревизия не е правила инспекции за типа на маските в магазинната мрежа, излиза наяве от думите на доктор Ирина Гайтаневска. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със подозрително качество. Тя поучава маските да се купуват или от профилирани магазини за медицински произведения, или от аптеки.

Домашно направените маски от плат би трябвало постоянно да се перат и почистват.

" Колкото повече пластове има една маска, тя пази по-добре, само че когато избираме маска за деца, тя би трябвало да бъде комфортна, без да пада, само че и без да провокира запаряване . Маските, които наподобяват на шлемове, оставят повече място за дишане, само че при тях значимото е да се съблюдава отдалеченост. Тоест тя по някакъв метод ги пази, само че не трябва да се прегръщат, целуват и играят доста близо с останалите дечица, което за тях е обикновено – въпреки всичко те това желаят, те по тази причина се събират между тях. Трябва непрекъснато да им се припомня “, уточни доктор Гайтаневска.

И акцентира, че материята е доста значима - през нея би трябвало да може да се диша. Лекарката посочи рисковете в оцветители, които са били употребявани при обработката на плата , както и в съществуването на други алергени и разяснява, че „ колкото е по-обикновена маската, толкоз по-добре ". Красивата, симпатична, забавна и занимателна маска може да накара детето да я носи, само че не трябва да вземем за пример да има прекомерно доста щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, означи доктор Гайтаневска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР