"Не сме се загубили превода, а доколкото има детайл в

...
"Не сме се загубили превода, а доколкото има детайл в
Коментари Харесай

Иво Христов: Макрон говори като президентски съветник на брейнсторминг, а не като държавник

"Не сме се изгубили превода, а доколкото има подробност в превода, той не трансформира общата картина.Това, което шокира френското публично мнение, на първо време, бе решението на президента Макрон да даде изявление за списание, което е неолиберална естрада, по-вдясно от обичайна френска десница. Сиреч, за Макрон това е метод да приказва на гласоподавателите от дясно и крайнодясно, от които има потребност - льопенистите.

Ако той искаше да каже, че избира легалните пред незаконните имигранти, щеше да се ограничи с това просто изказване и нямаше да има скандал. Но той ги обагри в национални избрания - "предпочитам легалните от Гвинея и Кот д'Ивоар пред българските и украинските канали. "

Така Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, разяснява изявлението на френския президент Еманюел Макрон от миналата събота. Христов бе посетител на предаването "Лице в лице " по bTV.

Според българския евродепутат на наш тил Макрон търси да проработи добро име на човек без расистки предразсъдъци , тъй като неслучайно взема за образец две страни от Африка.

"Той споделя, че не би се тормозил, в случай че някой е законен, пък бил той от Африка. За сметка на това, би отхвърлил някой незаконен, пък бил той и от Европа. Украинци и българи са взети като контрапример. Имаме всички учредения да реагираме остро, тъй като на третата година от своето президентстване Макрон продължава да приказва по този начин, както приказват президентски съветници при брейнсторминг, а не като общественик, който в никакъв случай не би си разрешил конкретизация, а още по-малко - някакви внушения, които могат да бъдат интерпретирани като обидни, и с право ", счита Христов.

"Не бива да одобряваме тези обиди и никакви сходни внушения, които вредят на имиджа на България. В политиката другарството се показва в дейностите. Нямаме учредения да подозираме френския президент в непотребна неприязън по отношение на България, само че в тази ситуация той сбърка и ние трябваше да реагираме ", сподели той.

Според Иво Христов позицията на френския президент във връзка с разширението на Съюза е кардинална .
"Той е срещу всякакво по-нататъшно разширение и го показа и на срещата с президента Румен Радев във Варна. Казвал го е и обществено на доста места. Макрон смята, че Европейският съюз не може да действа ефикасно в настоящия си тип, а при по-нататъшно разширение би бил окончтелно блокиран и е прав. "

По думите на Христов, явни са лидерските упоритости на Макрон поради конфигурацията сега : немският канцлер Ангела Меркел е към този момент на изпроводяк и е оповестила по кое време ще се отдръпна от дейната политика. "За Франция назрява благоприятен миг да поеме лидерската роля в Европа, в случай че и Англия към този момент е на изхода на Съюза. Това е повода за тази свръхактивност ", счита той.

Иво Христов разяснява, че френският президент е установил една нагледност във връзка с НАТО .

"Ако някой в България изрече същото (че НАТО е в кома), незабавно ще бъде умишлен от церберите на евроатлантизма за путинист, съветски сътрудник и не знам още какво...

Както виждате, френският президент не се колебае да го установи. Очевиден е американският блян да се отдръпват от ролята на световен стражар - освен в Близкия Изток, само че и последователно от Европа. В същото време Европа не е подготвена да поеме сама своята защита и Макрон носи основна отговорност за това. Той стартира една самодейност за засилено съдействие в защитата, която сплотява стеснен кръг европейски страни, а не всички. България е отвън нея.

Също по този начин, Макрон подписа контракт с Меркел в Аахен, по силата на който се планува засилено съдействие във военната област сред Германия и Франция. Тези два формата се конкурират с концепцията за обща европейска защита, която би трябвало да интегрира всички страни от Съюза ", сподели още евродепутатът.

Според Христов обаче, от една страна, Макрон афишира гибелта на НАТО, а от друга - не прави задоволително, с цел да имаме обща европейска защита.
"Освен отдръпването на Съединени американски щати, имаме и държанието на Турция, която е доста пасивна в общите органи на НАТО и на практика ги блокира със своето неявяване. Същевременно Турция организира военна интервенция, която не е съгласувана с останалите страни в Съюза - в Северна Сирия. Това рискува да въвлече целия пакт в спор, заради дейностите на една от страните.

Щом един пакт не съумява да управлява страните, които са негови членки, щом те не съблюдават разпоредбите и съюзните задължения нямат задоволително престиж, с цел да бъдат спазвани от националните държавни управления, затова този пакт последователно губи своята заварка. Междувременно турската флота вършее в шелфа на Кипър, където има газови залежи. Европейският парламент дискутира тази тематика. Кипър роптае. Щом пактът не е в положение да арбитрира разногласия на страни членки посред им, това също е демонстрация на уязвимост. Очевидно има проблем в НАТО. "

На въпрос на водещата по отношение на отхвърли на Румен Радев да подпише указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор, Иво Христов отговори, че президентът постоянно е бил доста прецизен покровител на закона и политик, заслушан в публичните настроения . По думите му, прокурорът е най-силната фигура в българската конституционна структура - повече от президента, който има доста скромни пълномощия, и даже повече от премиера - дори когато той има диктаторски уклон, като настоящия.

"Премиерът не може да смени основния прокурор, а основният прокурор би могъл да сътвори правосъдни проблеми на премиера. Когато осъзнаем силата на прокурорската функционалност, напълно разумно е да търсим да назначим на този пост човек, който е над всевъзможни подозрения, и това назначение да бъде в резултат на една напълно транспарантна конкурентна процедура - както се показва и в претекстовете на президента Радев. Намирам ги за изцяло разумни ", безапелационен бе Христов.

По думите му президентът не дава никаква оценка на качествата на господин Гешев.
"Законът дотук е спазен. Не може да се каже, че господин Гешев е препоръчан по силата на някаква опорочена процедура. Но това, че държавното управление отхвърли да номинира втори претендент, което е в пълномощията на министъра на правораздаването, действително обезсмисли процедурата. "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР