Не сме проспали лятото, неспазването на мерките и недоверието в

...
Коментари Харесай

Ангелов: Не проспахме лятото, недоверието в системата доведе до тези резултати |

" Не сме проспали лятото, неспазването на ограниченията и недоверието в здравната система докара до този резултат ", по този начин министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов изясни първото място по смъртност в света, което заема страната ни.

Той посочи, че сега не е належащо да се търсят отговорни, но решението е едно да се придържаме към наложените ограничавания и най-много да почитаме медиците.

Министърът се съгласи, че доста от показаните случаи на отхвърлен достъп до здравна помощ звучат кошмарно, само че изясни, че с сходни проблеми са и страните, които са с доста по-добре развита здравеопазна система.

" Само за през вчерашния ден са излекувани 2518 индивида, би трябвало ли да разкажем историята на всеки един от тях, тяхната история е триумф за българската медицина. Успех е при здравеопазна система, каквато имаме в момента, да изкараме най-хубавия вероятен резултат и ние го реализираме ", безапелационен беше той.

Ангелов се съгласи, че това, което се случва в някои лечебни заведения, е неприемливо, само че не разяснява проблеми, защото прокуратурата към момента не е приключила инспекциите си.

Ситуацията е изключителна, има и доста други пациенти, които нямат ковид и би трябвало да бъдат признати в болница, не можем безпределно да разширяваме коронавирус отделенията, няма да има лечение за другите, огромна част от лечебните заведения са по този начин издигнати по този начин, че няма опция за разделянето на потоците, очерта проблемите министърът.

Той беше безапелационен, че летните месеци не са проспани :

" Два-три дни след назначението си пуснах заповед за организацията на всяко лечебно заведение, обиколих всички регионални градове, организацията беше съгласно системата в съответната област, казусът са хората, едва ли някой може за три месеца да сътвори нови лекари и сестри ", сподели професорът.

Системата не е реформирана , само че би трябвало да се оправим с това, което имаме, и ние го вършим, посочи Ангелов и добави, че задачата е оптимален брой хора да бъдат избавени. Той отхвърли да има намаляване на в началото оповестените ограничения и акцентира, че предлагането на щаба е било разисквано с всички отраслови министри.

8 декември е разрешен, където се съблюдават ограниченията, контролът който сме организирали ще бъде извънредно сериозен, сподели здравният министър във връзка разрешеното в заповедта му събиране на 15 души на частно тържество.

Костадин Ангелов посочи, че зелените коридори за възрастните хора са от 8,30 до 10,30 заран, само че те ще могат да пазарят и през останалото време.

Министърът разяснява и електронните посоки:

" Ние сме подготвени с електронното направление, през вчерашния ден беше внесен националният рамков контракт с анекса, в този момент това може да стане факт, министърът на опазването на здравето не взе участие договарянията ", сподели Ангелов.

Той изясни и по какъв начин ще работи системата с направленията:  

Пациентът отива при общопрактикуващия доктор или му се обажда по телефона. Лекарят издава електронно направление, което генерира код, този код се дава на пациента, той отива в лаборатория, която е сертифицирана от Министерство на здравеопазването и има контракт с НЗОК, дава кода и му се прави тестването.

Пазарът дефинира цените на PCR тестванията , здравното министерство няма законово право да контролира пазара, НЗОК е решила, че ще заплаща 60 лева за PCR тест, крайната цена се дефинира от определя от лабораторията, изясни здравният министър.

Той заяви, че имунизационният проект за ваксиниране против COVID-19 се работи сега. Но с цел да стартират съответни дейности всички оповестени за подготвени ваксини би трябвало да са на пазара и характерностите им да бъдат утвърдени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР