Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи в

...
Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи в
Коментари Харесай

Радев: Скоро ще имаме правителство, което ще работи за гражданите


Не след дълго ще имаме държавно управление, което ще работи в полза на българските жители, не за бизнес кръгове. Това обръщение насочи президентът Румен Радев при представянето на предложенията на Президенството по Плана за възобновяване и резистентност на България, по който ще се похарчат до 12 милиарда лв. еврогрантове.

Планът, на който държавното управление залага за асимилиране на големите финансови средства от Европейска комисия за рестарт на европейската стопанска система след рецесията с Covid-19, бе показан в края на октомври и към този момент събра доста рецензии.

Държавният глава даде да се разбере, че единствено при промяна на модела на ръководство евросредставта няма да отиват „ на халос “, ще има цивилен надзор над работата на държавното управление.

Ако не се смени моделът на ръководство, каквито и средства да се отпускат, няма да успеем да модернизираме и реформираме България, безапелационен бе Румен Радев.

Предложенията на президентската институция са направени в границите на планувания период за публични съвещания по Проекта на План за възобновяване и резистентност на Република България.

Радев посочи, че не прави нито разбор, нито мнение по проекта, а президентската институция внася съответни планове по него. Така, по думите на президента, той „ няма да е единствено средство за асимилиране на финанси “.

Планът не би трябвало да се трансформира в следващото средство за асимилиране на финанси посредством саниране, строителство и покупки, сподели още президентът.

Ако желаеме този метод да успее, би трябвало да имаме ясни правила и цели, които да водят към дейно и ефикасно потребление на финансовите принадлежности. Ако природата, въздухът и водата са грижа на държавното управление, в случай че желаеме да обуздаем строителството по дюни и планини, в случай че желаеме да обуздаем варварската сеч – освен държавното управление, а и гражданското общество би трябвало да имат софтуерни принадлежности за наблюдаване, счита президентът.

Каквито обществени и стопански модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат резултат и изгода за обществото, в случай че не се смени модела на ръководство, до момента в който не засилим гражданския надзор върху работата на държавното управление, до момента в който не установим ясни механизми за бистрота, отчетност и отговорност в неговата работа, до момента в който не укрепим държавността и пресечем злоупотребите, както с национални, по този начин и с европейски средства, сподели Радев.

Той уточни, че процесите и мощната гражданска сила от лятото му дават съображение да има вяра, че към 2023 година когато ще стартират заплащанията по одобрените планове, " ние ще сме съумели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази тенденция ".

" Вярвам, че не след дълго ще имаме държавно управление, което ще има упоритостта да работи дейно и качествено, в полза на българските жители, а не на избрани бизнес кръгове “, акцентира президентът.

На 29 ноември завърши публичното разискване на Плана за възобновяване и резистентност на Република България. Президентската институция избра не да показва свое мнение, а да показа съответен план, изясни Радев. Положително е, че макар извънредно късите периоди и неналичието на аргументация и информация за съответните планове, голям брой научни, публични и съсловни организации показаха на Министерски съвет своите мнение.

Няма да върша разбор на този проект, тъй като споделям изказаните тези и мнения както позитивни оценки, по този начин и рецензии по отношение на неяснотата за визия и нужните стъпки за реализация на проекта, както несъмнено и дефицити във значими области, в това число рекомендации на Европейска комисия към държавите-членки, добави той.

Ако желаеме България да стане индустриална и съвременна страна, образованието би трябвало да стане стратегическа национална цел и приказвам освен за образованието в учебно заведение. Ако желаеме да бъдем конкурентноспособни за бъдещето, ние би трябвало оптимално бързо да предприем стъпки за оптимално качествено обучение. Трябва да влагаме в новите технологии. Всички тези стъпки са залегнали в нашите планове, е мненито на Радев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР