Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято,

...
Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Хора с потиснат имунитет могат да имат голям проблем с маймунската шарка

" Не се чака нов вариант на коронавирус, следва умерено лято ", съобщи специалистът

" Всеки, който е имунизиран против едра шарка, не би трябвало да има терзания за маймунската. Тази ваксина е 85% ефикасна. В България с нея са хората, родени преди 1981 година " Това съобщи доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите пред NOVA NEWS.

По думите му тази шарка е доста едва заразна - не се предава по въздушно-капков път, а посредством целувка и други физически контакти. " Маймунската шарка прилича човешката едра шарка, само че не е тъкмо същата. Става дума за западноафриканския вид, той протича с доста противен обрив и висока смъртност. Притеснителното е, че единичните случаи са в необятен набор от страни ", показа Илиев.

Температура, главоболие, общо неразположение и нарастване на лимфните възли са измежду признаците. " Обривът е присъщ - издаден. Той може да докара до слепота, както и до белези. Хора с подтиснат имунитет могат да имат огромен проблем с маймунската шарка ", уточни той.

Според него доста е значима персоналната хигиена. " На 3-4 ден от проявените признаци се появяват релефни пъпки, при такива подозрения би трябвало да се обърнем към доктор, само че той да пристигна при вас, а не вие в кабинета ", посъветва Илиев и увери, че не се чака пандемична вълна.

Относно новият вид на Омикрон, появил се в Гърция медикът акцентира, че не е по-опасен от сегашните. " Не се чака нов вариант на коронавирус, следва умерено лято. Евентуално есента ще има нарастване на случаите, само че не и натоварване на здравната система ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР