„Не се чувствам компетентен да оценявам и да давам съвети

...
„Не се чувствам компетентен да оценявам и да давам съвети
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Да запазим отношенията си в ядрената дипломация с Русия

„ Не се усещам способен да правя оценка и да давам препоръки по комплицирания проблем на българо-руските дипломатически връзки, само че съм задължен да ви осведомявам, че едно ново утежняване на връзките, водещо до спиране на комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетиката, ще има извънредно тежки последици за енергийната и националната сигурност на страната. “

Това декларира ръководителят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски в декларация до президента, политическите партии, бъдещето управление на министерството на енергетиката и медиите, написа.

Декларацията е персонална позиция по отношение на евентуални промени в равнището на енергийната сигурност на страната след 2023 година и неотложните дейности в тази връзка.

Хиновски декларира, че като експерт с дълготраен опит в ръководство на енергетиката, се усеща задължен да показа в общественото пространство някои негови тревожни упования и прогнози от актуалната политическа конюнктура в страната в подтекста на влошените дипломатически връзки с Руската федерация.

"Напомням, че 100% от доставките на нуклеарно гориво, аварийни елементи и инженерни услуги за АЕЦ “Козлодуй “ се обезпечават от съветски компании, което макар подхванатите дейности не може да бъде променено в околните 3-4 години. И в случай че „ разярената Русия “ постъпи като в тази ситуация с газовите доставки и приключи комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетика, България ще изпадне в извънредно тежка рецесия заради насилственото прекъсване на АЕЦ “Козлодуй “ след 2024 година, когато запасите на свежо нуклеарно гориво ще бъдат изчерпени ", показва Хиновски.

За отбягване на тази рецесия, той предлага по дипломатически път да бъде направено всичко допустимо за опазване на положението на комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетика. "Въпреки моите упования, че и тук ще ни бъде наложено изискването за възнаграждение в рубли ", добавя той.

Задълбочените разбори на експертите демонстрират, че без АЕЦ “Козлодуй “, мощностният и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което значи: дефицит на електрическа енергия и евентуални ограничавания на електроподаването през зимните месеци, прекъсване на износа с всички последици за стопанската система на страната, повишение на цената на електрическата енергия за бита и други, добавя ръководителят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен конгрес.

В случай, че се стигне до такова рисково развиване на връзките и спиране на услугите, за компенсиране на следствията, Хиновски предлага стратегия за компенсиране на следствията с четири ограничения.

Да се създаде стратегия за привеждане в подготвеност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и обезпечаване на работата им на локални въглища, без значение от икономическите и екологични характерности, като Топлоелектрическа централа “Бобов дол “, Топлоелектрическа централа “Русе “, Топлоелектрическа централа “Марица 3 “, Топлоелектрическа централа “Сливен “, немодернизираните блокове на Топлоелектрическа централа “Варна “ (ако не са демонтирани), предлага Хиновски.

АЕЦ “Козлодуй “ да има подготвеност и да създаде нова стратегия за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на най-малък товар – единствено един блок. Да се разгласи неотложно интернационален конкурс за даване на концесия за рандеман на потвърдените от досегашни изследвания ресурси на природен газ в „ Етрополската свита “, като особено се предложения и до момента работилата компания „ DirectPetrolium” от Съединени американски щати, предлага Иван Хиновски.

Той желае още да се създаде взаимно с румънската страна стратегия за асимилиране на хидроенергийния капацитет на река „ Дунав “, която в границите на 5-6 години може да способства за диверсификация на енергийния баланс на страната при голям брой други позитивни резултати за стопанската система на страната.

"Далече не съм уверен, че тази стратегия ще бъде посрещната с консенсус от всички политически партии в страната, само че съм надълбоко уверен, че тя е единственият излаз от задънената улица на евентуалната рецесия от едно вероятно прекъсване на доставките на нуклеарно гориво и аварийни елементи за АЕЦ “Козлодуй “, която би зародила след 2023 година. Но точно в този момент е време да мислим и планираме дейностите за отбягване на проблемите! ", декларира той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР