Не съответстват на истината излезлите в публичното пространство информации, че

...
Не съответстват на истината излезлите в публичното пространство информации, че
Коментари Харесай

Денков успокоява: Никакви промени няма за матурите

Не подхождат на истината излезлите в общественото пространство информации, че Министерството на образованието и науката е въвело промени в регламента за осъществяване на държавните зрелостни изпити.

Това увери просветителният министър Николай Денков, който се включи в крос с деца и възпитаници в Южния парк в София, част от самодейността " 5 KM RUN ".

" Това в цялостно неразбирателство, никакви нови правила не вкарваме, разпоредбите са оповестени още при започване на образователната година. Това, което излезе през вчерашния ден като известие, е сумиране на това, което сме оповестили при започване на образователната година, и това, което изяснявам от месеци ", сподели ръководителят на просветителното ведомство.
 Зрелостниците ще избират сред две тематики на матурата по български
Зрелостниците ще избират сред две тематики на матурата по български

За първи път има опция да се държи втори наложителен изпит

Спрямо предходната година обаче имало известни промени във въпросния правилник. " За първи път в този момент приключва випуск по новия Закон за учебно и предучилищно обучение. Оттук нататък има доста повече изпити, има друга организация на изпитите, има за първи път изпити, които са за професионална подготовка. Всичко това е разказано в ", акцентира Денков.

А що се отнася до методиката на оценяване - за " Среден " 3 се одобряват 30 от 100 точки, до момента в който в редица други страни условието е за над 50% правилни отговори, министърът отговори: " Ние променяме минималните точки за тройка от 23 на 30, т.е. ние получаваме рецензии от другата страна за какво ги покачваме. Това е мнение на специалистите, все още, при тази подготовка на децата. Ако се вършат промени, те да бъдат плавни, както и че 30 точки е задоволително ".

И увери още - не се планува, най-малко все още, увеличение на въпросния брой точки.
 Денков: Децата доста постоянно не схващат за какво учат едно или друго нещо
Денков: Децата доста постоянно не схващат за какво учат едно или друго нещо

Няма задоволително време за асимилиране на уменията, които оказват помощ за осъществяване в живота

Академик Денков даде и детайлности за стартиралата национална стратегия " Заедно в спорта и изкуствата ". " Целта е във всяко едно учебно заведение да може да се образуват тимове - по футбол, по волейбол, по баскетбол, групи, в които децата дружно да играят танци, да пеят хорови песни... Така, че още веднъж да бъдат дружно. И както знаете, спортът и изкуството възпитават ".

До края на юни се одобряват поръчките за присъединяване в програмата, а до края на август е срокът за утвърждение. Нямало да има конкуренция сред самите учебни заведения, като всяко едно образователно заведение ще бъде подкрепено, като има право да развива по 2 или 3 спортни стратегии в границите на самодейността. Тя пък ще бъде финансирана от напълно от държавния бюджет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР