Не само в България, но и в Европа – има

...
Не само в България, но и в Европа – има
Коментари Харесай

Има ли в България лекарства, носещи риск от рак – опасенията на проф. д-р Георги Чернев

Не единствено в България, само че и в Европа – има ли медикаменти, чийто банкет може да способства за развиване на някакъв вид рак? Отговор на този въпрос Actualno.com потърси в диалог с проф. доктор Георги Чернев.
По негови думи има не просто съображение да се съмняваме. Той и негови сътрудници в България са събирали данни на база анамнеза от пациенти, развили разнообразни форми на рак. На база проследени случаи, експертите считат, че избрани медикаменти (т.нар. сартани, с които се третира кръвното налягане) провокират развиване на рак. Данните и заключенията – в това число информация за съответни случаи, са подадени на Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ), само че по думите на проф. Чернев до момента има единствено тишина.
Припомняме, че през месец юли, 2018 година, ИАЛ за малко спря медикаменти с интензивно вещество валсартан на българския пазар. Съобщението за прекъсването беше оповестено на 6 юли, 2018 година – с обяснението, че може да има канцерогенно замърсяване на дейната съставна част валсартан. На 24 юли, 2018 година, ИАЛ разгласява второ известие, съгласно което несъмнено лекарство с интензивно вещество валсартан още веднъж може да се продава свободно в България. В същото известие ИАЛ показа и лист с медикаменти, в които има валсартан, и които не попадат в превантивните ограничения по блокиране.
Сигналите на проф. Чернев обаче идват по-късно. Той показа пред Actualno.com, че се е захванал с тематиката след обява на Американската организация по медикаментите (FDA) и изменение на позицията на FDA за резултата на сартаните що се отнася до риск от рак. FDA към този момент споделя позицията, че рискът е леко повишен, твърди проф. Чернев.
Сега той желае да получи отговори от ИАЛ и от Европейската организация по медикаментите (EMA) – дали има медикаменти (като сартаните), чийто банкет покачва риска от развиване на рак, даже в случай че в тези медикаменти няма канцерогенни примеси – т.е. единствено поради дейното вещество. И регулаторните органи в България и Европа да спрат всички такива медикаменти при потвърдена заплаха. Досега такива отговори няма, по думите на професора. Нещо повече – има напън да не се проучва в дълбочина и да не се приказва по тематиката, безапелационен е проф. доктор Георги Чернев.
Освен това професорът непосредствено споделя, че не е удовлетворен от отговора на една от компаниите, за чиито медикаменти е подал сигнали да бъдат тествани. Официалните въпроси можете да прочетете на уеб страницата на Българското сдружение по дерматологична хирургия (БДДХ) – ТУК, на същия уебсайт можете да видите и отговора – ТУК! На уеб страницата на БДДХ има няколко мнения на проф. Чернев по тематиката, в това число оповестен на 28.02.2020 година лист с имена на медикаменти и компании, за които професорът споделя безусловно следното: "...предоставям лекарствения лист с всички лекарства, в границите на които или след приема на които, са регистрирани ракови форми, като медикаментите и компаниите досега не са проверявани ".
На 13 и 14 март, в хотел " Маринела " следва конгрес на БДДХ. Проф. Чернев показа, че петима лектори, поканени да вземат присъединяване, са отказали - и по думите му, повода е, че са били " предизвестени ", че няма да имат опция за кариерно развиване, в случай че вземат участие в събитието.
Повече за подозренията на лекаря за какво се стигна до това той да се обърне към медиите, за изказванията за оказан напън и за научната страна на случаите с банкет на медикаменти, научете в долното ВИДЕО. Също във ВИДЕОТО можете да научите повече за негов новаторски способ за лекуване на ракови формирания и по какъв начин той вижда институционални пречки този способ да бъде натрапен.
* Проф. доктор Георги Чернев е шеф на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия " Онкодерма ", като от 2016 година и досега в същото време работи и като професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница Министерство на вътрешните работи в София. От 2011 година до 2016 година той е доцент по дерматология и венерология в поликлиниката на Университетската болница " Лозенец ". Между 2015 и 2016 година е хоноруван като професор и учител по дерматология в университета Gugliemo Marconi в Рим. Основател и ръководител е на БДДХ – Българското сдружение по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лекуването на меланома и кожните тумори.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР