Не само абсурдно високия дълг на водното към енергийното дружество,

...
Не само абсурдно високия дълг на водното към енергийното дружество,
Коментари Харесай

В Кубрат проблемите с водата са проблеми и с гората, и със сметта

Не единствено неуместно високия дълг на водното към енергийното сдружение, за който Actualno.com съобщи в детайлности през вчерашния ден (11 декември), е голям проблем в Кубрат. Дълбоко нерешени и проблематични са също сметосъбирането, а и гората дори.
" Енерго-про " си търси 3 млн. лв. дълг от водното сдружение и се притеснява, че той няма да бъде изплатен, тъй като по решение на ВиК-асоциацията " Дунав - Разград ", от 1 януари 2019 година към нея се причислява община Кубрат със стопанисваните от нея ВиК-съоръжения, което изцяло оголва сдружението дебитор и го оставя без активност. Заради терзанието на ел. доставчика, че дългът му ще остане необслужен, е била подхваната тази мярка – да спре тока на административната постройка на ВиК-то. Затова от ВиК-то не са надалеч от мисълта да спрат водата и на потребителите в община Кубрат.
Кметът на общината Алкин Неби разяснява пред Българска национална телевизия, че в случай че това стане, следствията ще бъдат пагубни. " При минусовите температури, които се чакат, има огромна възможност да замръзнат помпите. Пречиствателна станция, която е по план за над 40 млн. лева, има заплаха да замръзне ", сподели той. Според него самите жители " нямат право на това ".
От доставчика на ток са съгласни, че не би трябвало хората, които си заплащат съзнателно водата, да останат без нея, само че същото важи и за клиентите на ток. От локалната власт изясняват, че с цел да платят насъбраната от водното сдружение сметка, би трябвало да продадат част от горите си. А част от горите към този момент са запорирани от " Енерго-про ". Във връзка с застраховане на отговорностите към ЕРП-то има учредена ипотека върху парцели, представляващи гори, включени в ДМА на сдружението със стойност 930 000 лв. , се сочи в годишния финансов доклад на ВиК-дружеството за 2017 година. Енерго сдружението е запорирало всички сметки на ВиК, всички коли, наложило е забрана върху административната постройка и прилежащите ѝ здания.
През 2008 година ВиК-дружеството подписва контракт за заем с " Инвестбанк " за 685 000 лева , с които да погаси отговорности към доставчика на ел. сила. Четири години по-късно заемът е повишен с 320 000 лева . Месечната вноска е 11 хиляди лева В края на 2014 година за по-лесното ѝ обслужване за интервал от 1 година месечната вноска била понижена на 3 000 лева, а лихвеният % е предоговорен по-ниско с един пункт. Кредитът е гарантиран с бъдещите вземания от активността на сдружението и учредена ипотека върху горски масиви с обща повърхност 417,413 дка от обсега на „ Кубратска гора “ ЕООД, също благосъстоятелност на община Кубрат .
През 2017 година вноската по главницата на този заем е 15 000 лева на месец.
Отделно от този, сдружението има и по-малък заем за 60 000 лева от 2009 година, подписан за една година, само че и той е предоговарян, като последният период за изплащането му е бил в края на 2015 година Бил е гарантиран с всички вземания на сдружението и с контракт за основаване на необикновен залог на взимане по депозитна сметка, подписан с „ Кубратска гора “ ЕООД. В края на същата година от Общинския съвет в Кубрат е взето решение заемът да се покрие със залог на депозита на „ Кубратска гора “. Тоест горското сдружение е поело заема на водното . Към горското сдружение водното има и заем от 140 000 лв., има и друго обвързване от 14 000 лв. .
От март месец 2014 година сметките на сдружението са запорирани от ЧСИ по изпълнително дело, заведено от „ Енерго-Про Продажби “ за неплатени отговорности по фактури.
Срещу ВиК-дружеството е водило изпълнително дело за осъществяване на разбори на вода и наказателни постановления за 18 000 лева и РЗИ – Разград . Към Басейнова дирекция – Плевен, сдружението към оня миг дължи такса за водоползване от 25 000 лева Съставен му е акт за обществено държавно взимане и е предаден на Национална агенция за приходите за наложително осъществяване.
Във финансовия му доклад за 2017 година е посочено, че сдружението е на загуба от 413 000 лева . Текущите пасиви в размер на 2 503 000 лева доста надвишават настоящите активи, които са в размер на 523 000 лева Задълженията на сдружението са общо 2,8 млн. лева като към снабдители са за 2 270 000 лева, а към финансови институции – 345 000 лева Вземанията от клиенти в същия интервал са за 392 000 лева В доклада към оня миг дългът към „ Енерго - Про Продажби “ АД е 2 227 000 лева
Към месец май т.г. общото обвързване на ВиК-Меден бунар към енергийния снабдител е над 2,9 млн. лева . Дължи му и близо половин милион лв. лихви . Още тогава е било планувано, че до края на тази година дългът ще се усили с още половин милион и ще доближи до 3,5 млн. лева Това е и повода през месец май Общинският съвет с цялостно единогласие да упълномощи кмета Алкин Неби да изиска директна дотация от страната на стойност 3,5 млн. лв., само че такава до момента не е получена . Самият кмет акцентира пред Нова телевизия, че в случай че в последна сметка водата на Кубрат бъде спряна, ще разгласи бедствено състояние.
А за какво тук се намесва и сметосъбирането?
Дружеството „ ЕКО 2017 “ ЕООД – Варна, на Божидар Борисов през вчерашния ден (10 декември) е наложило запор върху капитала на общинското сдружение ВиК-Меден бунар за взимане на стойност 2 290 000 лв. . Варненската компания има извоювано дело за дължими вземания от община Кубрат. По-рано е натрапен запор и върху „ Кубратска гора “ ЕООД. Вписаното взимане по този запор е за близо 1,3 млн. лева
Припомняме, че през 2015 година при ръководството на тогавашния кмет Ремзи Юсеинов с варненската компания „ Еко 2015 “ ЕООД посредством директно договаряне е подписан 10-годишен контракт за сметосъбиране, транспортиране и отнасяне на битови боклуци. Вместо да подпише краткотраен контракт, до момента в който организира открита процедура, градоначалникът подписал дълготраен договор на 27 август с.г. за сумата от 4,9 млн. лева без Данък добавена стойност . Фирмата, на която е предоставена активността, е учредена едвам месец по-рано.
Като претекст за избор на процедурата е посочена спешността на поръчката – предходният реализатор подал заявление, че сдружението му има усложнения и желае да приключи контракта, а дейностите по сметосъбирането са директно свързани със здравето на живущите в общината. Само да отбележим, че предходният реализатор, с който е преустановен договорът, също е компания на Божидар Борисов – „ Гранд Комерс “.
На 11 май тази година актуалният кмет приключва едностранно контракта с „ Еко 2015 “ ЕООД, тъй като от началото на месец април в общината са постъпили над 20 сигнала за нарушавания – нередовно сметосъбиране. Безпрецедентната рецесия продължава към месец. И тя е подбудена от отхвърли на кмета да заплаща по 40 800 лв. на месец. С решение на локалния парламент през 2016 година е понижена план-сметката за сметосъбиране, транспортиране и депониране на боклуци и поради това общината бе наказана от Арбитражния съд във Варна да заплати на сдружението 1 218 000 лева . В обявлението пред Агенцията за публични поръчки се сочи, че изплатената сума по прекратения контракт възлиза на 923 666 лева .
Но очевидно компанията е окуражена да получи доста повече. От частния правосъден реализатор, на който е предоставено да обезпечи вземанията, е запорирано всичко, от което може да се завоюват пари. Запориран е дори и заем, възложен от община Кубрат на сдружението „ Кубратска гора “.
Но 2-ри юли т.г. Общински съвет дава позволение Община Кубрат да поеме дълготраен общински дълг за попречване и очистване на последствия от форсмажорни условия. Предоставеният с това решение безлихвен заем е на стойност 235 103 лева
А в това време, сдружението „ Еко 2017 “ е станало цесионер на „ Еко 2015 “, т.е. вземанията са трансферирани на компанията, която в последно време постанова запорите.
От май месец с решение на локалния парламент община Кубрат сътвори общинско звено " Чистота " и сама прави дейностите по прекратения контракт. Купи си и нов камион.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР