Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че

...
Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че
Коментари Харесай

Петкова: Не правителството е органът, който да обясни финансирането на сделката за ЧЕЗ


" Не съм съгласна с изявлението на президента Румен Радев, че държавното управление би трябвало да даде отговор за финансирането на договорката. То няма по какъв начин да даде подобен отговор, защото не е взело участие в процедурата. Чешката страна продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на страната да дава отговори по какъв начин е структурирано финансирането”, съобщи пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

" Сделката започва като бизнес договорка. Сами видяхте по какъв начин тематиката ескалира и по какъв начин в действителност някои се пробваха да създадат от тази чисто икономическа бизнес договорка политически въпрос. Смятам, че това развиване на събитията не беше удобно за никого ", на мнение е Петкова.

Според нея изкуствено се е основала ескалация на напрежението. Петкова изясни, че три министерства проучват най-хубавия излаз от обстановката и детайлите щели да бъдат конкретизирани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да заплати страната, в случай че чешката страна разреши България да взе участие в продажбата.

" За нас е доста значимо българските жители да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че страната ще има несъмнено контролно присъединяване в тази сделка”, изясни още Петкова. " Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на полемики. По-важното сега е по какъв начин, в случай че има такава правна опция, България да взе участие в договорката ", добави тя.

" Инерком " няма нищо срещу страната да взе участие. Всичко е въпрос на разбор, който да ни даде обособените разновидности, които съществуват. Най-важното е да подсигуряваме енергийната сигурност на страната. Държавата няма по какъв начин да помогне на госпожа Върбакова. Тя не може да поема такива задължения да финансира сходна договорка ", добави министър Петкова.

Тя изясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава е работила в Министерството на финансите.

" Никога не съм предполагала, че животът ще ме сложи в обстановката да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се усеща отговорна за това, че подадох оставка, а аз считам, че това беше мой честен дълг. Не искам по никакъв метод името ми да бъде замесвано в сходни инсинуации”, добави Теменужка Петкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР