Не съм нито колегата Валери Симеонов, нито Антон Тодоров да

...
Не съм нито колегата Валери Симеонов, нито Антон Тодоров да
Коментари Харесай

Борисов: Новината за бойкот на КСНС е 100% фалшива

" Не съм нито сътрудника Валери Симеонов, нито Антон Тодоров да правя оценка медиите, само че новината за протест на КСНС е 100% подправена ", съобщи министър председателят Бойко Борисов във вторник, разяснявайки две събития от предходния ден. Едното бе подадената оставка на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, разрешил си да заплашва публицист, от който Борисов се разграничи, както и от вицето си Валери Симеонов.

В понеделник съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента претърпя невиждан неуспех, откакто министри и депутати не пристигнаха, а други си потеглиха по средата на срещата. Не бе реализирано никакво решение, даже официално, по оповестената от президента тематика " работещ модел за битка с корупцията ". Самият Борисов дойде с час и половина забавяне поради срещата му с протестиращи от оръжейния цех " Емко ".

" Снощи с учудване разбирам, че ние бойкотираме президента, в случай, че по-приятелски, по-конструктивен и всеки си сподели за какво е срещу едното или другото. Там има 20 души очевидци. Днес се развива тематика " Бойкот? ", що за безсрамие?. 100% подправена вест. Който я е пуснал, аз не съм нито сътрудника Симеонов, нито Антон Тодоров да ви давам оценки. Който без да ревизира, 20 участници, дали това, което споделям, е истина и е пуснал такива внушения, е 100% подправена вест ", възмути се Борисов.

" Разчитам на вашия професионализъм. Разказвам минута по минута, има 20 очевидци, плюс стенограма. Ако неистина, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по разнообразни тематики, по стратегиите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам. По-приятелски КСНС не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов, нито с тези президенти, с които съм работил “, добави министър председателят.

КСНС се организира без присъединяване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, които се оказа, че имат задължения в чужбина, макар че КСНС бе призован преди повече от месец. По средата на съвещанието си потеглиха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" Ще видите от стенограмата. Аз предлагах дали да викнем различен вицепремиер, дали други хора от партията, с цел да излезем с решение. Президентът Радев буквално сподели, изтъквам: " Не е хубаво да приключвам и да излизаме долу без ръководителя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на Движение за права и свободи и без Веселин Марешки на " Воля ". Отидохме, извади си календара, ден по ден гледахме ", описа Борисов.

След съвещанието президентът Румен Радев приказва самичък пред публицисти и изясни, че поради неналичието на кворум насрочва ново съвещание. Той разяснява сбито, че ще има пробив в битката против корупцията, " когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и интернационалните задължения ".

Във вторник Борисов заяви, че е разпоредил да бъдат спрени всички пътувания на министрите за няколко дни, с цел да се организира обикновено новото съвещание на КСНС, планувано за 17 октомври.

" Като отидох на КСНС, към този момент има и процедура в това да се разсекрети стенограмата при президента, всички го бяха уведомили, че имат публични визити за Интерпол, в Полша и Париж. Убеден съм, че президентът няма да си изкриви душата “, разяснява Борисов.

Да се разсекрети стенограмата

Още след неуспеха на КСНС социалистите упрекнаха ръководещите, че са бойкотирали съвещанието, че се конфронтират с президента и бягат от отговорност за бъдещия антикорупционен орган.

" Ако още един с изключение на Корнелия Нинова има такова усещане, че през вчерашния ден е имало протест на КСНС, приканвам президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от съвещанието ", съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) във вторник сутринта пред бТВ.

" Нямаше никакъв дух на протест. Всеки изложи тезите си, чуха се отчетите, след това стартира естествен спор ", означи той и отхвърли да е имало напрежение сред Радев и Цветан Цветанов.

По-късно вицепрезидентът Илиян Йотова разяснява, че датата на КСНС задоволително рано е казана, с цел да се съобразят всички графици.

" Очевидно нежеланието да се съберат всички дружно по тематиката за битката с корупцията е показателно за това кой желае да води същински битката с корупцията в България и желаеме ли да имаме фактически работещ закон и работещ орган ", сподели тя.

Борисов: Спорът няма да се реши в президентството

ГЕРБ и Българска социалистическа партия не стигнаха до компромис към бъдещия антикорупционен орган.

" В общи линии разногласията са два. Съгласието е, че би трябвало да има подобен орган. Несъгласията сред двата закона, които се бият, те ще се решат в Народното събрание. Няма да се решат в президентството. Кой кого да назначава за началник. Сигурното е, че Министерски съвет няма да го назначава. Битката в този момент е сред парламент и президент. Не е моя ", заключи разногласията Борисов.

Проектът на ръководещите планува Народното събрание да избира ръководителя на новото антикорупционно звено, до момента в който Българска социалистическа партия предлага собствен различен план, съгласно който антикорупционният орган да има проверяващи функционалности, а президентът да назначава ръководители. Радев към този момент изяви подготвеност да поеме тази отговорност, само че до момента той не е оповестил ясно какви тъкмо са концепциите му за новия антикорупционен орган и за правосъдна промяна, макар че през лятото организира срещи по тематиката.

Символичен акт на превъзходство от страна на ръководещите

" Масовото овакантяване на залата, както и закъснението на премиера, а също и отлагането на КСНС, от една страна демонстрира липса на почитание към президента, за което не можем да виним единствено ръководещите, защото самият президент също е част в последните няколкомесечни кавги, които се вихрят сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и сред ръководещите и президента ", разяснява политологът Стойчо Стойчев пред БНР.

" Като споделям ръководещите, нямам поради единствено ГЕРБ, само че и съдружните сътрудници от " Обединени патриоти ". Затова може би вчерашното овакантяване на Консултативния съвет беше един алегоричен акт, с който се демонстрира по-скоро мощ и институционално превъзходство на ръководещите, като президентът, самичък по себе си, не може да направи доста в една такава битка, защото неговата институция като цяло е слаба институция ", добави политологът.

" Темата " антикорупция ", с която президентът реши да се занимава, е тематика за напълно различен клон на властта и това е правосъдната власт. Ако ние в действителност желаеме да забележим действителни планове за битка с корупцията, то би трябвало да ги търсим в правосъдната система и то в прокуратурата най-много, която би трябвало да пази държавния интерес ", акцентира още Стойчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР