Не съжалявам нито за секунда за похарчените пари, но смятам,

...
Не съжалявам нито за секунда за похарчените пари, но смятам,
Коментари Харесай

Петя от Русе: Костваше ми парите за два апартамента, за да зачена чрез ин витро

Не скърбя нито за секунда за изхарчените пари, само че считам, че страната би трябвало да се намеси, не би трябвало да я има тази дискриминация, която беше възрастовата, добавя щастливата майка

Върховният административен съд анулира възбраната за гратис ин витро на дами, навършили 43 години с претекста, че възрастовото ограничаване е дискриминационно. В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми и мъчно могат да си разрешат скъпите процедури. Чакането на утвърждение за държавна финансова помощ от време на време може да се окаже на вятъра, точно поради възрастовата граница.

"Обичам те, мамо ". Всяка жена мечтае да чуе тези думи. След доста ин витро опити, болежка и вяра към този момент всеки ден ги чува и Петя Донева от Русе, макар че не се вписва в бюрократичната разпоредба да има дете до 43 години. Малката София идва на бял свят, когато майка ѝ е на 45, споделя.

10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, до момента в който най-сетне се случи чудото, споделя Петя.

Оказва се, че най-безценното нещо в живота си има цена. Финансова, която е непостижима за доста фамилии с репродуктовни проблеми. В момента ин витро процедурите у нас са сред 5 и 10 хиляди лв. и се правят в 40 клиники.

"Опитите, коствало ми е към два жилището в София. Но не скърбя нито за секунда за изхарчените пари, само че считам, че страната би трябвало да се намеси, не би трябвало да я има тази дискриминация, която беше възрастовата ", добавя Петя.

Д-р Александър Кунев прави ин витро процедури от 11 години. Помогнал е на 150 фамилии да чуят детски смях в дома си. Приветства анулацията на възбраната за гратис инвитро над 43 години, тъй като е срещу игнорирането на самостоятелните репродуктивни функционалности на дамите, само че не счита, че е редно съдът да взема решение медицински проблеми.

"Тези медицински проблеми се основават от избрани лобита в нашата колегия, които желаят да се работи с по-млади пациенти. Беше вкарано като гранична линия, което обаче е цензура, тъй като ти лишаваш хората. Вижте другите европейски страни - една Словения можеш да направиш 10 опита без горна граница. Но за жалост, тук и българинът има виновност, тъй като се сеща да има деца като мине 35, 40 години ", изяснява доктор Александър Кунев, експерт по репродуктивна медицина и ин витро.

Наблюденията на доктор Кунев са, че по време на пандемията успеваемостта на ин витро процедурите е намаляла, поради повишеното съсирване на кръвта на пациентките.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР