Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата

...
Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата
Коментари Харесай

Премиерът се срещна с посланика на САЩ по случая "Желяз Адреев"

Не са налице всички юридически предпоставки за изгонване на лицата по проблема " Желяз Андреев ". Шансовете за екстрадиция на по проблема са минимални. Това заяви основният прокурор Сотир Цацаров на брофинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя и посланика на Съединени американски щати, представен от " Фокус ".

" Основната тематика на диалозите сега е обвързвана с настояванията за екстрадиция на българските жители към Съединени американски щати. Завчера и през вчерашния ден тези процеси са траяли. Започнаха консултациите, съгласно член 20 от Договора сред България и Съединени американски щати за екстрадиция " сподели той.

Консултациите са водени от една страна от представители на Департамента за правораздаване на Съединени американски щати и американски прокурори и представители на Министерството на правораздаването и прокурори от Върховен касационен съд.

По думите му първият резултат е налице: " Съобразно настоящия контракт, член 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни, може да изиска краткотрайно задържане за период до 60 дни. Както е известно, все още такова задържа е било поискано във връзка с българския жител Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия областен съд. "

В същото време обаче, на същите съображение, за още 4 български жители такова искане е направено и към сегашния миг прокуратурата не е пристъпила към неговото осъществяване. В резултат на извършените диалози американската страна ще одобри, че не се касае за наложителен случай ", добави той.

Според него няма да се пристъпва към задържането на лицата. " Вторият стадий е обвързван с това, че в избран период при по този начин направените претенции, би следвало да дойдат и претенции за екстрадиция всъщност със съответни съпътстващи документи " изясни още основният прокурор.

" За да сме напълно открити пред американската страна, както в хода на консултациите, по този начин и през днешния ден изложихме всички свои основание. По наше схващане липсва изискуемата по контракта за екстрадиция европейската заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат излъчени български жители ", сподели в умозаключение Сотир Цацаров.

В същото време правосъдния министър заяви, че на 22 и 23 май в София в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще се организира среща сред Европейски Съюз и Съединени американски щати " Европейски Съюз ще бъде показан от министрите на вътрешните работи и министрите на правораздаването. Очакваме основният прокурор на Съединени американски щати, който е и началник на Департамента за правораздаване, да бъде тук " разяснява Цачева.

Тя изясни, че се се продължава с контактите, консултациите и разговора, тъй че да не се стигне до осъществяване на контракта. " Считаме, че няма необходимост ", сподели тя. Министърът посочи, че чакат, откакто към този момент има схващане от страна на Съединени американски щати, да бъде и документално изразено нежеланието за прелиминарен арест. " Съгласно член 20 от контракта сме в режим на съвещания със страните ", добави Цачева.

Желяз Андреев беше арестуван при започване на април по искане на Съединени американски щати. Властите упорстват за неговата екстрадиция, както и на още четирима българи, които са работили в прът център на американска компания. Младите хора са упрекнати, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР