Не са малко професиите, при които работата по време на

...
Не са малко професиите, при които работата по време на
Коментари Харесай

Ако ще работите по празниците, можете да получите най-малко двойно, но е възможна и четворна надница

Не са малко специалностите, при които работата по време на публични празници е нещо напълно обикновено. Говорим за чиновниците в сверата на услугите, водачите в градския превоз, лекарите и ние публицистите.

Вижте кои са формалните почивни дни по Коледа и Нова година.

За работата на тези служащи и чиновници, за които официалният празник е ден за работа, е планувано увеличено възнаграждение на труда им.

Работа в ден, който е разгласен за формален празник, се заплаща двойно. Двойна заплата би се дължала, когато служителят по график би трябвало да работи в празничния ден. Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа, законът изисква да му бъде платена четворна отплата. Това е по този начин, защото 100% увеличение  за ексклузивен труд се пресмята върху естествената отплата за работа в формален празник, която, както казахме, е удвоената дневна заплата. Законовата рамка разяснва лекар Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg.

Работата по време на публични празнични дни постоянно е съпроводена и с полагане на ексклузивен труд, за който законът е планувал увеличено възмездяване. Когато служителят работи над откритото за него работно време в работен ден, работодателят му дължи заплащане с 50% нарастване за всеки час ексклузивен труд. Ако работата е в почивни дни, то нарастването е със 75%. За ексклузивен труд в формален празник работодателят би трябвало да заплати нарастване от 100%.

Двете учредения (увеличено възнаграждение за ексклузивен труд и увеличено възнаграждение за работа по време на формален празник) са разнообразни и те се кумулират, т.е за всяко от тях служащият или служителят следва да бъде удвоено заплатен. В последна сметка излиза, че в такава ситуация се заплаща четирикратен размер на дневното заплащане –  когато положеният труд е по едно и също време ексклузивен, тъй като е положен отвън откритото за него работно време и повторно – отново удвоено (100% увеличение), тъй като трудът е положен в ден на формален празник. Увеличението в тези случаи е право съразмерно на двукратно удвоените старания, неудобства, ограничения и напрежение, които понася служащият или служителят, който поставя изключителния труд в дните на публични празници.

Ако работодателят е въвел сумирано пресмятане на работното време, правилото е същото: за работа през дните на формалните празници, без значение дали съставлява ексклузивен труд или не, на служащия или служителя се заплаща съгласно уговореното, само че не по-малко от удвоения размер на трудовото му заплащане. А положеният ексклузивен труд (работа над законоустановеното работно време) при сумирано пресмятане на работното време се заплаща с нарастване от 50%.

Справка: член 262, член 263 и член 264 от Кодекса на труда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР