Не са добри честите смени на министри, каквито наблюдаваме от

...
Не са добри честите смени на министри, каквито наблюдаваме от
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред „Новини.бг.”: Младен Маринов е коректен човек и добър професионалист

Не са положителни честите смени на министри, каквито следим от близо три десетилетия насам. Всяка работа изисква най-малко най-малко успокоение, а то не може да се обезпечи за къс интервал. Това разяснява пред „ Новини.бг.” някогашният вътрешен министър /1999-2001 г.в държавното управление на Иван Костов, б.р./ и ексдепутат от Съюз на демократичните сили Емануил Йорданов.

Тези дни стана ясно, че номинацията на държавното управление за нов вътрешен министър – досегашният секретар на ведомството Младен Маринов, се утвърждава от огромна част от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Същевременно обаче започнаха стръвни офанзиви на кандидатурата му от страна политически съперници на ръководещите, както и на някои директно наранени извършители на публичните правила и правила.

Днес най-накрая и президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Младен Маринов от поста му като секретар на Министерство на вътрешните работи. И евентуално на следващия ден Народното събрание ще гласоподава новите трима министри – на Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и превоза. Припомням, че предшествениците им бяха освободени по тяхна молба поради трагичната злополука в Искърското дефиле, при която починаха 17 души.

Спор няма, че министрите са политически назначения. Когато обаче също така са и експерти в своите среди, това е комплимент на всички места по света. Защо тогава у нас е по балкански друго и стартира злостна офанзива против единият от кандидатите – Младен Маринов, министър на Министерство на вътрешните работи?

„ Реакцията на професионалните среди е вследствие на директните усещания от Младен Маринов. Хората, които дълги години са работили с него, са си построили мнение. Според мен той е правилен човек и експерт. Затова не съм сюрпризиран, че се радва на поддръжката на своите сътрудници. Колкото до останалите – всяко едно мнение е политически стимулирано. Хората, които не утвърждават ГЕРБ насочват своя негативизъм към Маринов, без значение от положителните му професионални качества. Този сериал сме го гледали и преди”, разяснява някогашният вътрешен министър, в този момент юрист, юристът Емануил Йорданов.

Доколко обаче е обикновено това да се случва в едно развито европейско общество, за каквото претендираме или най-малко заявяваме, че се стремим да заприличаме на такова?

Според Йорданов, развитите общества са малко по- на Запад от нас. „ Дремем 10-тина години в Европейски Съюз, само че в манталитетен аспект не сме мръднали доста напред”, разяснява той.

„ Колкото до забавянето на подписа на президента Румен Радев за освобождението на Младен Маринов от поста му на секретар на МВР– гафът е на чиновниниците на двете администрации. Добре, че през днешния ден се успокоиха и подписът е налице. Навремето и аз съм чакал дълго – седмици, даже са ми отказвани укази на президента, освен това в тези години президентът Петър Стоянов /президент от 1997г.-2002г./ беше от моята политическа мощ – СДС”, счита бранителят:

„ Ако Младен Маринов ми изиска съвет, като някогашен вътрешен министър, бих му предложил да се въоръжи с самообладание, здрави нерви и възприятие за комизъм. Както към този момент споделих, аз го познавам и имам доста положително мнение за него.

Не са положителни честите смени на министри, каквито следим от близо три десетилетия насам. Всяка работа изисква най-малко най-малко успокоение. Той не може да се обезпечи за къс интервал. Самият аз бях министър за година и половина и зная какво значи късия небосвод. Това лимитира опциите да се направи каквато и да е промяна нито пък никакви огромни промени.

Пожелавам триумф на Младен Маринов и нека най-малко неговите да го поддържат до край! Изпитал съм горчилката на обратното”, сподели в умозаключение Емануил Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР