Не просто втори лифт, а нови ски съоръжения - лифтове,

...
Не просто втори лифт, а нови ски съоръжения - лифтове,
Коментари Харесай

Кабинетът пак обеща втора кабинка на Банско


Не просто втори въжен превоз, а нови ски уреди - лифтове, влекове, писти, ще разреши държавното управление на концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ". Строителство на нови хотели и къщи за посетители в зоната на концесията обаче няма да има, а концесионната такса ще се усили двойно. Решението за нови ски уреди ще мине наложително през оценка за въздействието върху околната среда, както и публично разискване. Това оповестиха вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след огромна среща за Банско с представители на всевъзможни институции и организации.

Новите уреди и по-високата концесионна такса ще бъдат планувани в смяна на концесионния контракт с " Юлен ". Не е ясно обаче по какъв начин ще бъде заобиколена възбраната да се строят нови спортни уреди в националните паркове, какъвто е Пирин. Според член 21, т.1 на закона за предпазените територии - признат по времето, когато Нено Димов беше основен секретар на Министерство на околната среда и водите, а Евдокия Манева - министър в кабинета " Костов ", в националните паркове се не разрешава " строителство, с изключение на на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за потребностите на ръководството на парка и обслужването на посетителите, подземни връзки, ремонт на съществуващите здания, пътища, спортни и други уреди ". " Няма по какъв начин да бъде построена законно втора кабинка, само че на мястото на остарялата може да се построи такава с по-голям потенциал ", подчертаха и от обединението " За да остане природа в България ".

" Това са прекомерно дълго отлагани решения на проблемите. Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът за нов въжен превоз ", изясни Симеонов, представен от " Медиапул ". Подминавайки констатациите от първото държавно управление на Бойко Борисов, че години наред " Юлен " употребява повече повърхност от плануваното в контракта и не заплаща за това, вицепремиерът посочи, че компанията била разкрила доста повече от обещаните работни места и вложила доста повече от плануваните вложения и към този момент трябвало да стартира да си ги връща. Той не приема никакви други възможности на втория въжен превоз. " Ако бяхме казарма, щяхме да решим казуса за нула време. Строй се, преброй се! Организират се смени - ти ще си от 6:30 часа, ти застъпваш в 12 и така нататък Но туристите си пият кафето и отиват на лифта в 8:30 - 9 часа и става скупчването на голяма маса хора. Не можеш да ги накараш да вървят в 12 или в 4 часа през нощта. Само нов въжен превоз може да реши казуса ", счита Симеонов.

Екоминистърът беше по-умерен в обещанията си - той въпреки всичко се застрахова, че към този момент не се приказва за съответен план, а за кардинално единодушие. " Към момента няма капиталово решение за втори въжен превоз, когато такова бъде импортирано, то ще предстои на оценка за въздействието му върху околната среда за съгласуемост със отбраните в парка и ще има публично разискване ", изясни екоминистърът. Той оправда нуждата от промени в концесионния контракт с неопитността на страната преди време и с желанието да се плануват наказания за нарушавания на екологичното законодателство, тъй като такива не били заложени в настоящия контракт.

По данни, изнасяни при предходни епизоди на тази сага, " Юлен " заплаща към 220 000 лева на година за територия, която е 64% по-малка от действително употребената, като разминаването беше целесъобразно с неразбираемите постановки на контракта. Последният опит за смяната му беше персонално спрян при започване на 2016 година от премиера Бойко Борисов, с цел да не поражда подозрения, че угажда на олигарси. Тогава беше готова смяна, с която да се допише спомагателната територия, застроена от " Юлен ", а таксата да бъде увеличена. След остра позиция на природозащитните организации, че това ще остави усещане за поддръжка на олигарсите зад офшорките, които са притежатели на " Юлен ", Борисов подреди смяната да се спре, до момента в който не се откри консенсус. Такъв не се откри.

ТРЕВОГА

Дни преди вчерашната среща при Валери Симеонов на уеб страницата на ЮНЕСКО беше оповестен годишен отчет за положението на обектите от международното завещание. Той е направен от Международния съюз за отбрана на природата и естествените запаси (IUCN), в който членува и българското държавно управление. За Пирин в отчета е записано, че положението му провокира " съществено безпокойствие ", което е една крачка преди крайната оценка " сериозно ", отбелязва обединението " За да остане природа в България ". Като аргументи за това са посочени точно заканите за разширение на ски зоните от Предела през Банско до Добринище и плануваното нарастване на сечите./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР