Не просто е желателно, много е важно да се постигне

...
Не просто е желателно, много е важно да се постигне
Коментари Харесай

Тагарев за ротацията: Аз бях поканен в експертна роля, ще видим дали ще продължа или не

Не просто е желателно, доста е значимо да се реализира едно схващане, с цел да продължим с постоянно държавно управление, съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев пред публицисти в региона на връх Перелик.  

Според него би трябвало да се продължат стъпките в правосъдната промяна, по подсилване на отбранителните качества, интеграцията в НАТО и помощта за Украйна.  Всичко това са извънредно значими въпроси, уповавам се, че няма да се стигне до някаква серия от служебни държавни управления, което видяхме в предните две години, добави министър Тагарев. Той участва на деня за проява на качества на четвъртата взаимна интернационална подготовка „ Родопи – 24 “, която се организира в региона на Перелик над Смолян.

Попитан за ротацията, министърът на защитата разяснява, че това е въпрос, който ще се взема решение от политическите партии. Аз бях поканен в експертна роля, ще забележим каква е обстановката, дали ще продължа или не, уточни Тодор Тагарев. „ Това не го разбирам доста с ротацията, за министър председател – добре, обаче в бранш да се прави ротацията, за пръв път го чухме предишния ден и то импровизирано “, добави министърът  на защитата.

Това, което кабинетът обезпечи, е доста забележителен растеж на бюджета за защита, сподели министър Тагарев. Според него става дума за извънреден растеж, отчитайки, че Министерството на защитата получи с 800 млн. лева повече за 2024 година спрямо 2023 г.  Кабинетът сподели, че прави оценка действително обстановката в областта на сигурността и нуждата да се усилят разноските за защита, те да се влагат в развиване на предпочитани качества, разяснява Тагарев.  

В отговор на журналистически въпрос за свършеното в министерството през миналите девет месеца, министър Тагарев уточни, че са стартирани няколко от най-важните планове за превъоръжаване на армията и е почнал стратегически обзор на отбранителната политика. „ Успяхме да повишим заплатите на военнослужещите два пъти – от средата на предходната година с 10% и от началото на тази година с още 10%. Надявам се това да помогне, с цел да притеглим нови хора и да задържим качествените хора в областта на защита “, сподели Тодор Тагарев.  

Попитан за помощта за Украйна, военният министър посочи, че има запас и в случай че се получи поддръжка от Народното събрание, може да бъде предоставена още помощ. Политиката на моя екип е, давайки помощ за Украйна, ние да търсим благоприятни условия за финансови обезщетения, да използваме получените по този метод средства, с цел да ускорим процеса на превъоръжаване на армията, сподели министър Тагарев. Той добави, че в Европа безусловно уверено доминира разбирането, че ориста на Европа се взема решение на бойното поле в Украйна.

По време на интернационалната подготовка на Перелик бе направена проява на военнослужещи от България, Хърватия и Австрия. Видяхме, че българските военнослужещите са добре готови, те работят освен независимо, само че дружно със своите сътрудници от Хърватия и Австрия, разяснява министър Тагарев. Според него е впечатляващо постигнатото единствено в продължение на четири дни предварителна подготовка.

Съвместната подготовка включва над 300 души военнослужещи. Днес се организира проява на качества за десантиране от вертолет, наблюдаване в планинска гориста околност, попадане в засада, излизане от засадата и въздушна здравна евакуация за край.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР