Не просто броени дни, а дори броени часове остават до

...
Не просто броени дни, а дори броени часове остават до
Коментари Харесай

Васил Гюров, Демократична България: Приоритети са околната среда, правосъдието и културата

Не просто броени дни, а даже броени часове остават до европейските избори. По европейската тематика Actualno.com реши да потърси човек, който е по-малко прочут като политик, в сравнение с като име в друга специалност. В случая поговорихме с известния музикант Васил Гюров. Той е претендент за евродепутат в листата на " Демократична България ". С господин Гюров поговорихме главно за европейското в идните избори - научете в конкретика в идващите редове.
Г-н Гюров, каква е мотивацията Ви да се включите в конкуренцията за Европейския парламент?
Аз вземам участие като самостоятелен претендент и бях поканен да се причисля към коалиция " Демократична България " от квотата на Зеленото придвижване. Работата, която правят същинските " зелени " през последните години, е от голямо значение за всички нас. Въпреки институциите и страната, те не стопират да се борят в една недружелюбна медийна среда и не престават да поддържат вяра за опазването на българската природа. Те въодушевяват и увличат с образеца си и други. Доверието, което ми се гласоподава от такива хора, значи доста за мен. Това е задоволителен претекст за вдишване на такава отговорност.
Ако станете евродепутат, кои са трите най-важни целта, които бихте защитавали?
Околна среда - опазването на българската природа като част от европейската.
Правосъдие - общи европейски правораздавателни институции, гаранти за повече правдивост.
Култура и обучение - последователност, разнообразие и взаимност. С една дума - запазване на духовното лице и същността на Европа.
Темата " климатични промени " от дълго време е водеща в световен мащаб, водеща е и за Европейски Съюз, от който България е част. Какво смятате, че може да извършите повече по нея, в случай че сте евродепутат?
Темата е от дълго време водеща, само че в едни други ширини... и тъй като приказваме за световен мащаб, ще кажа, че това от което има потребност е огромна просветителна акция по проблемите, изключително на локално равнище. Това, за което би трябвало да се работи, е правене на тактика и поредност от ограничения и принадлежности за основаване на тласъци за зелени стопански системи и запазване на околната среда. В това отношение сме длъжници на идващите генерации. Отдавна сме изпуснали всички периоди и място за отсрочване няма.
Извън климатичните промени, друга значима тематика в Европейски Съюз, само че не толкоз известна в България, е въпросът с авторските права. В края на настоящия си мандат Екологичен потенциал одобри новата Директива за авторските права, съгласно която платформи като Гугъл и YouTube би трябвало да подпишат лицензионни съглашения с музиканти, реализатори, създатели, издатели на вести и публицисти, с цел да употребяват творбите им, а платформите за шерване ще би трябвало да конфигурират филтри, с цел да попречат на потребителите да качват материали, предпазени с авторски права. Какво е мнението Ви за тази инструкция, която беше одобрена и от Европейския съвет?
По тематиката за авторските права напоследък надвива здравият разсъдък и създателите от ден на ден биват защитавани съответно. За страдание, в тази ситуация с платформите монетата има и друга страна, когато приказваме за наставления. Представете си обстановка, когато под прикритието на положителни планове някой се пробва да вкара недотам чисти или премислени текстове. Компании като Гугъл имат неограничени благоприятни условия и могат както да лобират по вкарването на избрани текстове, по този начин и да провеждат огромни акции срещу приемането на други. По този мотив е добре да не се прибързва с отзиви и позиции, преди да се направи деликатен разбор на обстоятелствата свързани с даден проблем.
Много от директивите, както и други обобщаващи документи, са формирани от огромни по размер текстове. В такива обстановки е допустимо наред с потребните текстове да се вметнат и такива, които опонират на публичния интерес. Би било неуместно един подобен, недоизчистен от примеси документ, да се прави оценка единствено " за " или " срещу ". Ето за какво е належащо да се организира по-широк публичен спор при правенето и одобряването на сходен вид документи.
Какво е мнението Ви за петте сюжета за бъдещето на Европейски Съюз, показани от Европейската комисия преди две години – подкрепяте ли някой от тях, в случай че подкрепяте – кой и за какво, а в случай че не подкрепяте нито един, по какъв начин виждате бъдещето на Европейски Съюз?
1. " Европейският съюз се концентрира върху осъществяването на програмата си за позитивни промени " - нямам какво да кажа с изключение на, че звучи доста общо и пожелателно.
2. " Остава единствено единният пазар -Европейският съюз последователно се концентрира върху единния пазар " - това е допустим сюжет, само че лимитира опциите за развиване Европейски Съюз.
3. " Тези, които желаят да вършат повече, вършат повече. Европейски Съюз дава опция на искащите страни членки да вършат повече дружно в избрани области " - дава повече независимост на деяние и би донесъл повече позитиви. Това е сюжет, който несъмнено поддържам.
4. " Европейският съюз се концентрира върху постигането на повече и по-бързи резултати в определени области на политиката, като прави по-малко в други области " - най-вече ми харесва и би могъл да работи в композиция с третия и бих го доразвил: При реализиране на избраните резултати в дадени области, след направени заключения и насъбрани практики, да се пристъпи последователно към разширение на въздействието и в останалите.
5. " Правим доста повече дружно. Държавите членки вземат решение да вършат доста повече взаимно във всички области на политиката ". Този сюжет ми звучи по-трудно изпълним. Затова мисля, че подготовката за него би трябвало да протича поетапно.
Смятате ли, че резултатът на европейските избори ще е решителен за това ще има ли предварителни избори?
Резултатът на едни избори е, значително, разследване на политиката, водена от ръководещите. Предсрочните избори също зависят от това. Така че: Да, считам.
Бихте ли се кандидатирали и за български народен представител на идващите избори?
Ако получа доверието на обединението - да!
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР