Не приемам тона на Министерския съвет, на министър-председателя, който е

...
Не приемам тона на Министерския съвет, на министър-председателя, който е
Коментари Харесай

Йотова: Не приемам тона на МС и Денков към земеделците

Н е одобрявам тона на Министерския съвет, на министър-председателя, който е на правилото " разделяй и владей ", насъскване на едни групи аграрни производители против други. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по отношение на митингите на земеделските производители и последвалия нощес ексклузивен брифинг на премиера акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев.

*Във видеото вижте фрагменти от митингите на земеделците, които блокираха основни пътища в страната

Тя чака ръководещите да чуят претекстовете на земеделците.

Вицепрезидентът посочи проблемите и с реализирането на " Зелената договорка ", която е главен проблем за производителите в Западна Европа.

" Проблеми има и за страни като нашата във връзка с безмитния импорт с Украйна ", акцентира Йотова. Според нея би трябвало да се проучват проблемите и да се намерят най-хубавите решения.

" Защото би трябвало да забележим по какъв начин ще бъде регламентиран пазарът с вноса от страни отвън Европейски Съюз, защото европейското земеделие става неконкурентоспособно, в случай че се спазят всички регулации. Тук не е въпросът кой какъв брой пари е получил, кой какво е приключил, кой за какво стачкува тъкмо в навечерието на ротацията. Прощавайте, за мен това беше най-смешният мотив, а фактически да защитим интереса на българските земеделци ", безапелационна бе Йотова, представена от.

" Още повече ние сме в дълг към тях ", означи вицепрезидентът.

Тя акцентира, че " при подписването на контракта за Европейски Съюз бяха направени основни пропуски, резултатите от които виждаме през днешния ден ".

Според Йотова в този момент е времето, откакто се премисли цялата селскостопанска политика, и на европейско равнище да бъдат предпазени ползите на българските земеделци.

" Финансирането може да е инструмент сега, само че то не може да бъде дълготрайна мярка тогава, когато политиките са сбъркани. Те всякога ще изискват все ново и ново финансиране ", сподели Йотова.

" Най-малкото, когато идващият път земеделският министър отиде при своите сътрудници в Европа, той би трябвало да приказва с гласа на тези в Европа, които слагат въпроса за новата селскостопанска политика оттук насетне по какъв начин тя ще бъде осъществена, тъй като сме изправени при разнообразни условия от момента, в който са взети решенията във връзка с нея ", добави Йотова.

Тя посочи, че приказва за това по какъв начин ще бъдат субсидирани земеделските производители оттук насетне, тъй като в Европа се стопират дотациите, които в допълнение се даваха за дизелови горива. Заради " Зелената договорка " е неразрешена използването на разнообразни хербициди, пестициди и така нататък, които в допълнение оскъпяват производството.

Запитана за задържания чиновник на Министерство на вътрешните работи по обвиняване в шпионаж вицепрезидентът сподели, че няма по какъв начин да разяснява, тъй като няма информация. Вчера имаше акции в ГДБОП и ДАНС.

Вицепрезидентът разяснява, че е от извънредно значение сигурността на България и на българските жители.

" Сигурност, на първо място за нас, а по-късно и да изглеждаме задоволително мощни и сигурни, и постоянни в лицето на нашите европейски сътрудници. Нека да не забравяме, че Европейски Съюз е на първо място пространство на сигурност ", сподели още Йотова.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР