Не подлагам на съмнение професионализма и компетенциите на прокуратурата и

...
Не подлагам на съмнение професионализма и компетенциите на прокуратурата и
Коментари Харесай

Тихомир Стойчев: Не подлагам на съмнение компетентността на прокуратурата

" Не подлагам на подозрение професионализма и компетенциите на прокуратурата и институциите ".

Това съобщи някогашният шеф на ЦСБОП и член на управлението на придвижване " Русофили " Тихомир Стойчев в предаването " Лице в лице " на bTV.

Вероятно са намерили съображение, с цел да издигнат обвиняване на Николай Малинов по член 105 от Наказателен кодекс, добави Стойчев.

Повдигнатото обвиняване не е съображение да се търси групова виновност от цялото придвижване и проруски настроените хора в България.

По думите на Стойчев отведеният с белезници на разпит някогашен основен редактор на вестник " Дума " Юрий Борисов е: " интелигент, който не би си разрешил да служи на други, с изключение на българските ползи ". Тихомир Стойчев счита, че през последните години се е трансформирало отношението към Русия в България.

" Два уеб страницата в България се опитваха да оцапат едно цяло (обществено) пространство, като включиха и " Русофили " и неправителствени организации, които са свързани със сферата на сигурността като Асоциацията на разузнавачите ", съобщи Стойчев без да прецизира уеб страниците.

" Преглеждал съм деликатно оценките за положението на националната сигурност на Република България от 1998 година насам. Има една отрицателна еволюция на нашите разбирания към модерна Русия. Последната огромна оценка, която беше отчетът от 2016 година беше показана и в Народното събрание през 2017 година, и в чието правене бяха вели присъединяване четири служби, се заприказва със напълно друга заостреност за Русия ", съобщи Стойчев.

Тогава той е предизвестил членовете на придвижване " Русофили " да внимават в дейностите си, тъй като след този отчет те може да бъдат в полезрението на службите.

В същото време Стойчев не отхвърля, че " мощна страна като Русия, притискана от събитията, може да се трансформира в заплаха за България ".

Бившият началник на ЦСБОП не познава ръководителя на Дружеството за развиване на съветското историческо просвещение " Двуглав орел " Константин Малофеев. С Решетников се виждал на две конференции за православие, сподели той и добави, че не е виждал в придвижването да се разпределят и пари, пристигнали от чужбина.

Той е станал член на придвижването, тъй като се вълнува от съветската история, а други членове харесват съветска музика и приказки, някой пък виждат в Русия балансиращ фактор в актуалния свят.

" Не мога да изключа, нито да потвърдя ", че сме били употребявани като заслон за шпионска активност, съобщи Тихомир Стойчев.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвиняване за шпионаж в интерес на непозната страна на ръководителя на Национално придвижване " Русофили " Николай Малинов, а някогашният шеф на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС възбрана за влизане на територията на страната за период от 10 години.

Вчера точно на 9 септември електронното издание на в. " Дума " заяви, чебившият основен редактор Юрий Борисов е задържан по обвиняване за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов единствено е разпитван като очевидец. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР