Не особено тежка хирургична процедура, насочена към нервите, водещи до

...
Не особено тежка хирургична процедура, насочена към нервите, водещи до
Коментари Харесай

Откриха нов начин за лекуване на високото кръвно

Не изключително тежка хирургична процедура, ориентирана към нервите, водещи до бъбреците, може един ден да даде безвреден метод за някои хора да понижат медикаментите за кръвно налягане, написа уеб страницата medicalnewstoday.com.
Медици оповестиха резултати от 6-месечно интернационално клинично изпитване за сигурността и успеваемостта на бъбречната денервация посредством ултразвук като лекуване на леко до умерено високо кръвно налягане. Всички резултати и изводи от проучването бяха оповестени неотдавна в Американския лицей по кардиология в Ню Орлиънс и в публикация в списание “Циркулация”.
Хирурзите направили процедура, която лишава към 1 час, при която пациентът е под анестезия. Тя понижава интензивността на нервите, които свързват мозъка с бъбреците и придвижват сигнали, които контролират кръвното налягане. Двумесечните резултати от следено изследване посочили, че процедурата е довела до по-значително понижаване на кръвното налягане спрямо “фиктивна операция”. Нито един от хората в изследването не е приемал медикаменти за кръвно налягане през първите 2 месеца. След това те възобновили приема на лекарства за кръвно налягане по подобаващ метод.
По-новите резултати демонстрират, че участниците, които са претърпели ултразвукова хирургия, поддържат пониженото си кръвно налягане в продължение на 6 месеца. “Тези резултати показват вълнуващото бъдеще за тази нова технология”, споделя водещият откривател в Обединеното кралство Мелвин Д. Лобо, професор в Университета “Куин Мери” в Лондон.
Хипертония и бъбречни нерви
Високото кръвно налягане или хипертонията е възходящ световен здравен проблем. Според отчет в “The Lancet”, сред 1975 и 2015 година броят на възрастните, живеещи с високо кръвно налягане, се е нараснал от 594 милиона на 1,13 милиарда. Някои хора могат да поддържат кръвното си налягане под надзор, като следят тежестта си, вършат извършения и поддържат здравословна диета. Други може да се наложи да добавят тези ограничения с медикаменти. Въпреки това някои хора се борят да управляват високото кръвно налягане даже и с промени в метода на живот и с медикаменти.
Бъбреците имат богата система от нерви за изпращане и приемане на нервни импулси. Учените са разкрили, че свръхактивността в тази система може да увеличи кръвното налягане посредством взаимоотношението му със симпатиковата нервна система на тялото. Бъбречната денервация посредством ултразвук е лекуване, което има за цел да облекчи високото кръвно налягане, като унищожи нервите, водещи до бъбреците. Процедурата включва слагане на устройство през катетър в слабините, с цел да се доближи до артерията на бъбрека. Устройството излъчва ултразвукови талази, които по-късно се нагряват и повреждат някои от нервните нишки, които обкръжават артерията.
6-месечните резултати наподобяват обещаващи
Шестмесечните резултати оповестяват за съпоставяне на процедурата с подправена интервенция при 140 души на 51 места в Белгия, Франция, Германия, Холандия, Англия и Съединени американски щати. След 6 месеца 58% от тези, които са минали процедурата, са запазили по-ниското си кръвно налягане, спрямо 42%, които са получили подправена интервенция. Като цяло, множеството от участниците трябвало да възобновят медикаментите си, с цел да поддържат контрола на кръвното си налягане. Въпреки това 35,8% от групата на бъбречната денервация към момента не са приемали лекарства след 6 месеца, спрямо едвам 15,5% в групата с подправени интервенции. Тези, които са претърпели бъбречна денервация, също демонстрират по-голямо намаляване на кръвното налягане. След 6 месеца междинната редукция на кръвното е била 18,1 милиметра живачен дирек в третираната група и 15,6 в групата с подправена интервенция.
“Ако дълготрайната сигурност и резултатност са потвърдени в по-големи изследвания, които се организират понастоящем, ние се надяваме, че лечението с бъбречна денервация скоро може да бъде препоръчана като опция на доста медикаменти през целия живот за хипертония”, прибавя съавторът на изследването, представен от zdrave.to.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР