Не ни очаква студена зима, алтернативи има. Целта е да

...
Не ни очаква студена зима, алтернативи има. Целта е да
Коментари Харесай

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

" Не ни чака студена зима, други възможности има. Целта е да договорим газ на цена, която бизнеса би толерирал. " Това съобщи в ефира на БиТиВи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той уточни, че " Булгаргаз " договаря с " Газпром " за доставки на газ. Нещата са сложни - цени, доставка. Това не е елементарен преговор, акцентира Христов.

По думите му директна политическа интервенция в договарянията ще докара до позитивен резултат. Цялата гласност и настояването за информация не способстват за решаването на казуса, добави министърът.

Обществото би трябвало да знае, че работим редом. Преговаряме и с други снабдители. Изследваме и опциите за доставки на полутечен газ. Колкото повече наближаваме краят на годината, толкоз повече незнайни ще има, сподели още той.

Росен Христов съобщи, че все още няма позиция от Газпром и към момента се чака отговор.

По въпроса с танкерите с полутечен газ, Росен Христов уточни, че не е имало къде да бъдат разтоварени. По думите му слотовете са били разпродадени и е имало опция да бъдат закупени от частни медиатори, само че на доста висока цена.

Танкерите за септември, контрактувани от предходното държавно управление, идват на двойна цена. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена, безапелационен бе Христов.

През октомври Гърция ще разгласи търг за слотове за идната година. Ние ще участваме в него посредством Булгаргаз. При обезпечаване на слотове ще се търсят предложения за танкери. Обратният вид води до доста безценен газ или неспособност танкерите да бъдат разтоварени, добави министърът.

Той уточни, че от 01.10.2022 година интерконектора ще влезе в употреба. Ще потече контрактуваното количество. Ще се договаря и за спомагателни доставки, сподели още Христов.

По думите му газохранилището в Чирен е цялостно на 63%.
 Радев хвали служебния кабинет и упреква кабинета
Радев хвали служебния кабинет и упреква кабинета " Петков " за цената на газа

Президентът пази договарянията с " Газпром ", само че единствено при положителни условия

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР