Не може да има правителство на всяка цена - рожба

...
Не може да има правителство на всяка цена - рожба
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 31.10.2022 г.


Не може да има държавно управление непременно - рожба на подмолни и безпринципни сделки, и в това време ще държа да има градивен, открит, ефикасен разговор, ще държа да изчерпим до дъно всички вероятни варианти за сформиране на държавно управление. Това сподели президентът Румен Радиев на консултациите с представителите на „ Продължаваме Промяната “ (ПП).

Хартиената бюлетина не е рецепта за повишение на изборната интензивност, дори в противен случай. Това сподели в „ Интервюто в Новините на NOVA ” някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев.

Ако бях длъжностен министър, не бих направил толкоз промени на управителни постове, с цел да може идващият министър да подреди по този начин нещата, че да може да работи. Хубаво е индивидът, който е на върха на една система, да има на кого да се опре в работата си. Това сподели в предаването " Денят онлайн " по NovaNews някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов във връзка подхванатите от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев всеобщи смени на полицейски шефове.

Разговорите за сформиране на държавно управление би трябвало да се водят намерено в Народното събрание. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия водачът на " Български напредък " Стефан Янев.

Току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър във връзка с решението на българското държавно управление да изиска анулация на възбраната " Лукойл Нефтохим " да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предходното държавно управление, с цел да се понижат цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар. Това споделя в своя позиция, публикувана до медиите, депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев.

С предлагането за бюджет служебното държавно управление обрича народа на апетит и мраз. Това написа в своя Фейсбук профил водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя прикани водачите на всички парламентарно показани партии да се опълчват на замразяването на приходите

Политическа партия ясно съобщи, че няма да поддържа ГЕРБ за сформирането на държавно управление с първия мандат, само че ще поддържа всеки, който застане зад нашите 16 политики, които са доста значими за българските жители. Това съобщи в студиото на " Още от деня " Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната ".

Днес изпратих дневния ред за работа на правна комисия и първа точка в дневния ред е законопроекта на Кирил Петков за КПКОНПИ. Аз персонално ще поддържа този законопроект и ще приозва сътрудниците от парламентарната група също да го поддържат. Очакваме и законопроекта на господин Крум Зарков, който също ще бъде прегледан в комисия. Всички оферти на служебния юридически министър, свързани с проекта за възобновяване, ще бъдат прегледани в комисия.

Не мисля, че има нещо прикрито от диалога ни с Радев. Говорихме по-подробно за това, че съгласно нас би трябвало да се вкара същински бюджет в Народното събрание, с цел да има предвидимост за цялата година и за бизнеса, и за жителите. А не закон за удължение, което не е същински бюджет.

Демократична България желае ежемесечно чуване на шефовете на специфичните служби на председателски съвет в Народното събрание, осведомят от пресцентъра на обединението.

Такова предложение за смяна в правилника за активността на Народното събрание прави " Демократична България ", разгласи преди съвещанието на краткотрайната комисия за парламентарния устав зам.-председателят на парламентарната група на Демократична България Надежда Йорданова.

Тя обоснова чуванията на шефовете на службите с нуждата парламентарното управление да е наясно с всички значими и настоящи въпроси на сигурността, изключително в днешното време на голям брой рецесии.

Друго предложение на Демократична България за смяна в парламентарния устав планува в Народното събрание да бъдат изпращани незабавно след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет.

" Парламентарен надзор е неосъществим, в случай че не знаем, че такива актове въобще са били признати. Затова е доста значимо незабавно след приемането им те да бъдат представяни на непрекъснатите комисии ", сподели Йорданова.

С трето предложение за смяна в правилника се вкарва условието в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите отвън страната. Според Йорданова практиката демонстрира, че България към момента не може да се оправи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната стратегия на Демократична България бе заложено обещанието всички законопроекти да минават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница.

" Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от положителните законодателни практики, които отстоявахме в предходните три Народното събрание и които бяха високо оценени от последния отчет за върховенството на правото на Европейската комисия ", сподели Надежда Йорданова.

Удължението на Бюджет 2022 получи утвърждението на Министерския съвет. Причината за това да се случи е, че Министерството на финансите и служебното държавно управление взеха решение да не внасят проектофинансова рамка за идната година, тъй като няма постоянен кабинет, заяви " Нова телевизия ".

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " внасят публично запитване до столичния кмет Йорданка Фандъкова по отношение на организирането и провеждането на арт акцията " Четем за свободата " на стълбите на Паметника на Съветската войска. В това запитване те слагат няколко въпроса. Най-важният от тях е какъв брой коства на софиянци реализацията на концепцията на заместник-кмета Мирослав Боршош във връзка 250-тия ден от началото на войната в Украйна.

" Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно държавно управление по какъв начин Гълъб Донев прави бюджет перо по перо ". Така служебният министър председател Гълъб Донев откри изключително съвещание на служебния кабинет, на което ще бъде разисквано удължителен закон за бюджета.

" Преди да стартираме разискванията, се постанова да внесем дефинитивна изясненост за позицията на служебното държавно управление по въпроса за бюджета за 2023 година. Знаете, че по тази тематика има редица спекулации и разнообразни, в това число противоположни мнения и упования към нас. За " Бюджет 2023 " се приказва и с метафори, не постоянно сполучливи ", съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.
" Както е известно, сътрудниците от министерство на финансите създадоха няколко сюжета, в това число разновидности за повсеместен проектобюджет за идната година. Правителството се спря на по този начин наречения удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на страната ", съобщи Донев.

" Управленската философия на едно държавно управление, излъчено от парламентарно болшинство, намира израз в закона за бюджета. Отново ще напомня, че служебното държавно управление не разполага с нужната парламентарна поддръжка, с цел да предлага свои хрумвания и политики в полза на българските жители ", съобщи Донев.

" Впрочем, любопитно е, че някои партийни водачи през днешния ден ултимативно желаят от нас това, което ни забраняваха единствено преди 3 месеца. Освен това имаме основателни опасения, доказани от миналогодишния ни опит, че в солидно и мощно фрагментиран парламент, разискването и приемането на бюджета може да се трансформира в предизборно наддаване. Цената на сходна безнаказаност ще е непостижима за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дълготрайни във финансов, стопански и обществен проект. Голямата ми вяра е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура ", сподели още служебният министър председател Гълъб Донев.

Дневният ред планува Министерският съвет да прегледа плана на Закон за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

По-рано денем законопроектът беше разискван на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където не получи поддръжката на всички обществени сътрудници.

Представителите на държавното управление увериха, че няма да има понижаване или спиране на обществените заплащания. Подкрепа показаха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха против замразяването на приходите и против плануваното опазване на минималната работна заплата в размер на 710 лв..

Добри финансови резултати и липса на задължения, стратегическа капиталова стратегия за възобновяване на клиники и инсталация и образование на военномедицински фрагменти, макар рестриктивните мерки от пандемичната конюнктура – това демонстрира анализът на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS за интервала 2017-2021 година.

Социалните сътрудници от Съвета за тристранно съдействие не се сплотиха към бюджета за идната година на днешното си съвещание. Предложената финансова рамка включва държавния бюджет и бюджетите на ДОО и Здравната каса.

Не единствено жителите, а и компаниите да се възползват от помощ за цената на бензина и дизела предлага министърът на стопанската система в служебния кабинет Никола Стоянов. Това е заложено в предложение на Министерския съвет за лишаване на свърхпечалбите.

Големият въпрос е за какво господин Борисов привижда в Радев внезапно някакъв съдружник. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " политологът Христо Панчугов във връзка последните думи на водача на ГЕРБ, които прозвучаха като отбрана на президента.

" Българската политика е ситуационна. Тук няма безконечни врагове, няма безконечни другари. Също по този начин няма безконечни цели, няма безконечни полезности. Имаме, на база на съответната обстановка, хора, които се нареждат от двете ѝ страни, търсейки опълчване, търсейки конфликт. Докато Бойко Борисов беше министър председател, конфликтите с Румен Радев се движеха на този принцип: някаква съответна обстановка, в която двамата да се разграничат един от различен през скандал, обществен нормално. Сега явно Бойко Борисов е решил, че има по-големи врагове – това са враговете в лицето на " Продължаваме промяната “, в действителност и на " Демократична България “, които някак си са си сложили за цел да показват всекидневно по какъв начин ГЕРБ в действителност са спечелили изборите, само че не са ги спечелили и нищо не могат да създадат. Дали в това той е привидял опцията Румен Радев да е негов съдружник и в каква посока ми е мъчно да предвидя, най-много тъй като не виждам политическа цел за едно такова съдействие ", разяснява политологът.

Той посочи обаче, че не е в ръцете на Румен Радев да сформира държавно управление.

" Въпреки че и той сега се е заел с това да наподобява сякаш е същински стимулиран да сформира държавно управление, да наподобява сякаш няма да е негова виновността за това, че отиваме на последващи предварителни избори. И това закъснение, което непременно ще е случи, в действителност е обвързвано с това да се резервира лицето на Румен Радев пред неизбежните към този момент съгласно мен предварителни избори. Но в този смисъл, от президента не зависи съставянето на държавно управление същински. Защо Бойко Борисов привижда в него съдружник в тази посока – аз не мога да преценява. Но и други нелогични неща сме виждали през годините в българската политика, та ще ги следя с интерес да забележим къде ще се развие това ", сподели още Христо Панчугов.

„ Продължаваме Промяната ” няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ. Това изясни съпредседателят на партията Кирил Петков след срещата при президента Румен Радев. От партията обаче ще приказват с групировката на Бойко Борисов по политики.

В регламента на Европейски Съюз се акцентира, че битовите консуматори и микро и междинния бизнес би трябвало да минат на контролирани цени и предвидимост. Това изисква приемане на особено законодателство. Най-важното е механизъм за систематизиране на акумулираните средства, които се изземват от свръхпечалбите. Инфлацията за дребната потребителска кошница и продуктите от първа нужда е сред 40 и 50%. Това сподели за " Твоят ден " икономистът Мика Зайкова.

Видимо стои въпросът дали желаеме да влезем в Еврзоната. Това сподели икономистът Петър Ганев в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

Срещите са нужни на основния прокурор. Разговорът сред Гешев и депутатите ми наподобява на една известна реклама на бира, в която двама артисти си приказват „ гидири-бигири ” и се схващат, тук е същото – те са другари, схващат се. Това съобщи Емануил Йорданов, някогашен министър на вътрешните работи, в ефира на бТВ.

Стандартна провокация с ниско качество и опит за възкресение на македонизма в най-бруталната му форма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР