"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки

...
"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов

"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки живот. Големият ни боязън е да не се окаже, че в борбата за имунизациите още веднъж да има борби, а не консенсус, да има монополи, а не световно съдействие, да има световно опълчване - Съединени американски щати против Китай или Китай против Европа ". Това сподели пред БНР президентът на България 2012-2017 година Росен Плевнелиев по отношение на апела на над 100 международни звезди, измежду които е и той, когато бъде основана ваксина против Ковид-19, тя да бъде налична за цялото население на планетата. Той подчертава, че успеваемостта на акцията по имунизирането на всички хора по света се дефинира от нейната повсеместност - отбрана на всички уязвими хора.

По думите на Плевнелиев вярното решение е било да се избере здравето пред стопанската система и акцентира, че това е мотив за горделивост, че българското държавно управление е постъпило тъкмо по този начин, тъй като страните, които избраха противоположното, в този момент са доста по-зле от България.

Той прикани за отговорно и съзнателно съблюдаване на противоепидемичните ограничения и да се знае, че даже да се приказва за ваксини, те ще бъдат подготвени за всеобща приложимост минимум след 2 години . "Това означа най-малко още 2 години да живеем в баланс, да се научим на това. Оттук нататък богатите, развитите страни ще бъдат тези, които съумеят да намерят салдото ", акцентира експрезидентът.

Плевнелиев разяснява, че една втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна . "Тя ще заплаши икономическата система, банки и икономическата орис и вероятност на хиляди фамилии. Ако не желаеме това да се случи, би трябвало да сме с най-умните и развити страни, които към този момент възнамеряват и се приготвят за това, а не да щракаме с пръсти и всеки да гледа себе си и това да докара до тежки стопански, само че и здравни последици ", предложи той. Според него "вълшебните " думички са баланс и дисциплинираност.

"Очаквам идващите месеци да сме очевидци на още доста от тази нечиста акция, която се води, само че която се е водила и в предишното ", съобщи Плевнелиев във връзка популяризираните, фотоси, записи и чатове. Той уточни, че политиците дължат уместност на българските жители, а "не да се замерят със записи, за които не е потвърдено, че са същински. както и прокуратурата да работи с недомлъвки, а да не изкаже до дъно цялата истина ".

Росен Плевнелиев беше безапелационен, че президентът Румен Радев би трябвало да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов. "Радев четири години се изживява като единствения и неповторим, който ще пребори корупцията и който е опция. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар би трябвало да си тръгне ", разяснява той.

По думите на президента Плевнелиев са прекрачени всички граници по отношение на назначението на посланици на страната в непознати страни . "Българските жители изрично в никакъв случай не са приемали тези подмолни вземания на решения сред политици и предприемачи. Това, което излиза като преписка (между предприемача Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно демонстрира доказателства в тази посока ", уточни той. Според Плевнелиев е имало з адкулисно "борене на въздействие по какъв начин да се пробута на държавното управление избран дипломат, който да свърши избрана работа " .

Той беше безапелационен, че може президентът да упорства даден човек да отиде дипломат в избрана страна . "Има доста доказателства за сходни дейности през годините. По два метода това може да се случи - първият е координиране, съвещания сред президента и министъра на външните работи.... Вторият метод, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а явно и в този момент при президента Радев - когато президента споделя, че с цел да подпише някои назначения за посланици, упорства да се съобразят с неговите претенденти за дадени позиции. Но това, което е оттатък закона, е някакви предприемачи да си приказват с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за избрана кандидатура, както се е случило в тази ситуация "Бобоков-Узунов " , акцентира Плевнелиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР