Не може да бъде - само половината българи имали усещането,

...
Не може да бъде - само половината българи имали усещането,
Коментари Харесай

Усещане за корупция? Прекалено сте чувствителни!

Не може да бъде - единствено половината българи имали чувството, че в последните три години корупцията в страната се усилва. Това сочи проучване на "Евробарометър " за усещанията за корупцията в Европейския съюз. Конкретно числата са повече от съмнителни.

Как ви се вижда, да вземем за пример, съотношението сред корупционните показатели на Евросъюза и България - приблизително 42% при тях, едвам 51% за нас? Освен това, единствено 26% от българите споделили, че са били наранени персонално от корупцията в своето всекидневие, до момента в който междинният резултат за Европейски Съюз е малко по-висок. А при тези, които се дефинират като потърпевши от корупцията, още веднъж "водим ", тъй като 11% напряко си е приказен резултат.

Усещане за меродавност и връзка със здравия разсъдък вдъхва въпреки всичко резултатът, съгласно който четирима от всеки петима българи са уверени, че в страната им има корупция. Както и че не е задоволително да се дават пари, с цел да се получат услуги от държавната администрация. И други неща са ни на място - сочим всеобщо, че подкупите вървят най-много измежду политиците, локалната власт, полицията, митниците, здравната система и изобщо държавните чиновници.

И въпреки всичко - що за хора са тези 23%, съгласно които корупцията е намаляла през последните три години? Възможното пояснение е, че по-малко си желаят непосредствено рушвет, с цел да не ги заловен. Но пък и работа не ти правят - в случай че не дадеш, ще те принудят да предложиш. Крайният резултат е същия, само че наподобява някак като съдействие в името на обща цел! Като, да вземем за пример, това коопериране сред Васил Божков, Народното събрание, Министерския съвет, финансовото ведомство, Комисията по хазарта и правораздавателните органи, давало богата годишна продукция преди да се изпокарат. Или пък сред вложителите в подпорния хотел "Алепу Вилидж ", созополските общинари и строителния контрол, които заедно ни направиха разногледи, до момента в който ни изясняват че сме идиоти.

Очакваме в идващото проучване на "Евробарометър " чувството за корупция да се свие уверено до "предимно прочувствена категория " и да остане единствено "вестникарско подстрекателство " - според оценката на финансовия министър Владислав Горанов.

Какво по-сигурна гаранция за това от Движение за права и свободи поддръжката на ГЕРБ предлагането това чувство да бъде изкоренено с краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява прехода? "Още повече, че тази концепция преди известно време беше препоръчана от нашия сътрудник Делян Пеевски ", акцентира Йордан Цонев. И посочи непретенциозно, че "една такава анкетна комисия няма да дублира работата на правораздавателните органи, тя по-скоро би имала задачата да направи експертно-икономически и политически разбор ".

Остава самодейността да бъде призната в този систематизиран тип и от Българска социалистическа партия - като виновността с мезетата, откакто зададоха първи дневния ред - да бъде открит отговор на въпроса "Кой сътвори Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков и всичките кредитни милионери, подплатени от фрагментите на Държавна сигурност и станали емблема на престъпния преход? "

Отделно основният прокурор Иван Гешев е подпукал олигарсите и приватизацията. Така чувството, че ръководещи и съпротива са плеснали с ръце и са се прегърнали, ще се спихне до убеждението че са едно неразривно "държавническо " цяло, което барометрите сочат към този момент трийсет години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР