Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в

...
Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в
Коментари Харесай

Цачева за срива в Търговския регистър: Вярвам, че ще узнаем истината

" Не мога да влизам в хипотези, уверена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, имам вяра, че ще узнаем истината. " Това сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева по отношение на срутва на Търговския указател.
По думите ѝ единствено за 2017 година страната е осигурила над 4 млн. лева за сигурността на системата, като " профилирана компания " е предписала съответни ограничения за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правораздаването – в това число и финансово.
" Няма по какъв начин да няма виновни, когато България за няколко дни остане без Търговски указател. ", добави още тя в изявление за bTV.
Цачева не разяснява дали става дума за бойкот, или приказваме за техническа неточност. Тя прикани да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с следствието.
" В момента, в който получих на 10 август, петък, отчета, че макар дадения 8-часов период за премахване на нередностите, с цел да продължи действието на регистъра, той не може да бъде възобновен, в границите на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм уведомила ръководителя на ДАНС, Главния прокурор и несъмнено министъра на вътрешните работи и посредством него ГДБОП ", изясни правосъдния министър.
На въпрос дали е реагирано след подаването на сигнали, че системата се нуждае от възобновяване Цачева отговори:
" В края на месец септември м.г. с оглед увеличение на функционалността на Търговския указател и прекосяването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам отчет на изпълнителната директорка на организацията с прибавен разбор на профилирана компания по отношение на готовността това да се случи. В този разбор се оферират 6 ограничения, като компанията категорично е записала, че смята, че това са само вероятните ограничения, при осъществяването на които ще се подсигурява безпроблемно действие на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари. "
Тя увери, че е реагирано в границите на дни и е подкрепила предписаните ограничения от страна компанията:
" Дала съм инструкции във допустимо най-краткия период Агенцията по вписванията да извърши тези наставления и защото това във всички случаи е обвързвано и с финансови запаси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правораздаването, като са обезпечени спомагателни средства. През декември е подписан контракт за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 година страната като средства е осигурила точно за сигурността на държавния указател. "
На въпрос какъв брой държавни поръчки е спечелила компания " Лирекс " за последните 10 години и на каква стойност Цецка Цачева отговори:
" Това, което знам е че след 3 май тази година компанията посредством специфична поръчка по Закон за обществените поръчки, вследствие на нея има подписан контракт. Този контракт е за малко под 100 хиляди лв. без Данък добавена стойност, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези контракти не се дават на министерството, защото те са правени по специфичен ред. Нямам информация в годините обратно в кои години по кои контракти компания „ Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР