Не мога да въздействам на органите да ме освободят, обяснява

...
Не мога да въздействам на органите да ме освободят, обяснява
Коментари Харесай

Иван Христанов: На пункт Капитан Андреево е брутално. Признавам, че ме е страх

Не мога да влияя на органите да ме освободят, изяснява зам.-министърът на земеделието инспекцията на КПКОНПИ за съдружието му в капиталов фонд след заемане на държавна служба

"Признавам си, че ме е боязън, само че това в края на краищата не отслабва решимостта ми да си свърша работата ".

Това съобщи в изявление за отрасловият зам.-министър на земеделието Иван Христанов (ПП “Продължаваме промяната”), отговарящ за активността на Българската организация по безопаност на храните (БАБХ). Говорим с него за свадите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан – Андреево “ и кой ще печели от фитосанитарния надзор на питателните артикули на влизане в България от Турция.

„ Предполагам, че в случай че нещо би станало, страната няма да се поколебае да потърси сметката на отговорните “.

„ Аз съм частица. Тук към този момент не става въпрос аз или Даскалов или Х, Y и Z има тази воля “, споделя зам.-министърът, на въпрос подготвен ли е да прави промени при опитите за подкупи и закани.

„ Изразена е безапелационна държавна воля да бъде възобновен реда “.

По думите на Христанов това значи „ да бъде отстранена схемата, да бъдат затворени чадърите и страната да встъпи в сериозната си функционалност “

Категорично е съгласно него, че по време на ръководството на Бойко Борисов властта е бетонирала монопола за фитосанитарен надзор в една съмнителна компания, наследена от другата, обвързвана с първата посредством едно и също лице:

„ Държавата е правила всичко допустимо да подсигурява монопол на тази граница”

„ Не мога да Ви отговоря “, сподели Христанов във връзка това дали се проверяват връзките сред настоящия наемател на фитосанитарния надзор – компанията „ Евролаб 2011 “ с номиналния притежател Васил Димитров и тази на предходните притежатели – „ Интерпред Интерлогистик “, работила на пункта от 2011 година насам.

Зам.-шефът на земеделското ведомство признава, че дългогодишните „ схеми “ на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ може да са измежду аргументите да не сме допускани в Шенгенското пространство към този момент 15 години.

„ Тук мога да предсказвам, че е било един от факторите – имало е някакъв принос, само че какъв брой е значим факто и какъв брой е значителен приноса, почтено казано, не мога да дам оценка “, споделя Христанов.

Не е имал времето да обследва целия въпрос за Шенген и надлежно да прави оценка тежестта на всеки един фактор, който е спирал приемането на България:

„ Но уповавам се, откакто свършим тази работа там, най-малко този детайл ще отпадне и ще се фокусираме върху останалите “.

Иван Христанов отхвърли също по този начин да има почва за инспекцията му от страна на КПКОНПИ по неизвестен сигнал.

„ Този сигнал е безусловно неоснователен, бих споделил даже забавен “.

„ Моите отговорности са ясно написани, а при сходни проблеми се е произнасял Конституционният съд – и обсега и размера на моите отговорности аз съм ги извършил “, твърди зам.-министърът.

„ Оттам-нататък за всевъзможни други неизпълнения аз не съм укорима страна, тъй като аз не мога да влияя на органите, които би трябвало да ме освободят, да го създадат “, разясни Христанов.

„ Аз не подкрепям бизнес-отношения, не се явявам на общи събрания, не се срещам с бизнес-среди, свързани с тази компания, тя е капиталов фонд, изцяло съм се отдръпнал от активността и не влагам никакво време в нея “, споделя още той.

„ Това е в несъгласие на метода, по който аз виждам света: когато човек се отдаде на държавна активност, би трябвало да се отдаде на държавната си активност “.

По думите му, нито една от фирмите в които е бил притежател, съучастник или член на борда, не оперира в бранша на земеделието, с цел да има подозрения за възможен спор на ползи:

„ Аз имам земя на село, където ми е къщата, само че не я обработвам – някакви хора там си я косят “.

*Николай Марченко е публицист, профилиран в стопански и интернационалните тематики Работил е във в. “Сега “, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш сътрудник в София на авторитетния съветски в. “Коммерсантъ “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР