Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите

...
Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите
Коментари Харесай

Цачева обяви, че не може да вдигне заплатите на служителите на затвори

„ Не мога да удовлетворя настояванията за по-високи хонорари на чиновниците в пандизите “, съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева по време на постоянния парламентарен надзор, написа Българска национална телевизия.

Цачева разяснява, че напъните за възстановяване на изискванията в пандизите би трябвало да вървят паралелно с тези за възстановяване на изискванията на труд за работещите там. Тя разясни, че споделя терзанията по отношение на невъзможността на Министерството и държавното управление да отговори на настояванията в цялостен размер, сложени от синдикатите, с които повече от пет месеца, е в непрестанен разговор.

" Те оповестиха, че минават и към този момент минаха към ефикасни протестни прояви. На този стадий това, което е обезпечено със Закона за държавния бюджет е 5% нарастване на възнаграждението от 1 януари 2018 година ", сподели тя.

Цачева посочи, че държавното управление посредством финансовия министър е показало предпочитание за още 5% на досегашните 5% нарастване на заплатите, само че разясни, че настояването на синдикатите за 20% нарастване не може да се реализира.

" Сега получиха 5% нарастване. Финансовият министър предложи 5% нарастване над тези към този момент 5%, като синдикатите отхвърлиха. Те упорстват за 20% нарастване, само че за актуалната година няма подобен % нарастване и в системата на Министерство на вътрешните работи ", разяснява тя.

По отношение на числеността и провеждането на състезания за незаетите места към сегашния миг, тя изясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, защото огромна част от състезанията са в процедура на обжалване.

" За новата бюджетна рамка 2019-2021 сме декларирали спомагателни щатни бройки, които са нужни с обезпечено финансиране по този начин, че да има по-голям баланс сред лица, които упражняват контрол и числеността в съответното място ", изясни Цачева.

Следващият митинг на чиновниците в пандизите ще бъде на 10 март.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР