Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя,

...
Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя,
Коментари Харесай

Денков: Ако няма локдаун, децата може да се върнат в клас до 8 ноември

Не мога да кажа дата, без да е определен изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е правилно. Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември, в случай че няма цялостен локдаун. Това сподели за Bulgaria on AIR служебният министър на образованието акад. Николай Денков.

" Очакваме тестванията да бъдат един от два типа: или тези, в които с тампонче от устата детето единствено се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и по-късно с пипетка се поставя наличието в теста. И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме и за двата, хората ще се объркат ", добави още Денков.

„ Осигурени са бързи проби за всички възпитаници от 1 до 4 клас, само че наложителното тестване ще стартира там, където е спряно присъственото образование поради високата заболяемост – София и Пловдив. " Зеленият документ " ще се изисква всъщност от учителите, само че тестванията за тях ще са безвъзмездни. Два са правилата, които съблюдаваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото образование е доста по-добро от онлайн образованието. Нашият фокус е да осигурим тази безвредна среда, в която родителите да се усещат спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това би трябвало да става непринудено. Не желаеме да стресираме родителите ", сподели Денков.

" Ще се опитаме да има запис по публичните малките екрани, където да се вижда ясно по какъв начин става. Всеки един родител да има опция да види и да прочете. В момента не ги използваме, тъй като към момента не е явен какъв ще бъде продуктът. Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични болести, имунизациите се предлагат, тъй като при хроничните болести Ковид-19 протича тежко “, разяснява Денков.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР