Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се

...
Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не мисля да влизам в политиката

" Не мисля да влизам в политиката, без значение какво ще се случи. За да си български политик, би трябвало да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го притежавам. Не затрупвам стандартите на българската политика, в случай че изобщо има стандарти сега. Аз си одобрявам работата и считам да си довърша мандата и да дочакам избрани хора да влязат в пандиза след влезнали в действие неоправдателни присъди. (…) Ще бъда толерантен. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля. "

Това съобщи в изявление за основният прокурор Иван Гешев. 

Според основния прокурор се намираме в икономическа и обществена рецесия, а невиждано след 1989 година и в конституционна такава, с непопълнени сформира на над 80 органа.

" В тази обстановка да искаш да дестабилизираш една от дребното постоянни институции, която е последната бариера пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш избран човек, каквото несъмнено е задачата на някои " проектозакони ", значи, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е ползата на хората и на България. Надявам се да не е финансов запас. "

" Не може обяснението да е единствено непросветеност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на подготвеност е извънредно ниско ", уточни той по отношение на проектозаконите, с които се декларира провеждането на правосъдната промяна.

За плана на закон, с който се цели по-голям надзор върху активността на основния прокурор, в предаването " Политически НЕкоректно " Иван Гешев разяснява:

" Този закон не е за надзор, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – в случай че може да се овладее прокуратурата и посредством нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които опонират на Конституцията – по отношение на основния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно гонене по отношение на 6 индивида, а за останалите български жители е радикално друга процедурата. Това е изключително законодателство. Те си мислят, че по този метод могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е промяна. Това е съсипия и съсипване на една от дребното институции, която пази жителите. "

Според Гешев " те ще го одобряват, само че с цел да го създадат, би трябвало да има обикновена юридическа просветеност и базова подготвеност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен ".

Гешев удостовери, че в случай че законодателството за основния прокурор се одобри в този му тип, той ще се обърне към Конституционния съд, само че счита, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело против него. Той изрази подозрения, че " зад всичко това стои нещо нелегитимно " и добави, че е " смешно да се занимаваме с една персона, в случай, че страната се намира на това състояние ".

Вместо да взема решение проблемите на хората, политическата класа " взема решение проблемите може би на олигархията, на проведената престъпност ", добави основният прокурор и описа като " цивилизационен конфликт " срещите си с някои от народните представители.

Запитан кои са олигарсите, които желаят отстраняването му, основният прокурор разяснява:

" Тези хора бъркат прокуратурата с основния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 година Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правораздаването, в случай че не съм основен прокурор. Зад тези офанзиви – 350 000 $ господин Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, другар с Малинов, акционер в неговата банка е била съветската ВТБ, която е със наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз. (…) Няма да се учудя да си създадат и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, публицистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които в никакъв случай не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български жител не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше страната. "

" Пеевски е тъкмо толкоз недостижим, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е за какво Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ДАНС споделят, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния метод – някой взема решение, че вие сте неприятен, показва ви с пръст, вас ви арестуват и вероятно тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 година Това не е народна власт, това не е господство на закона ", сподели още основният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние желаеме разпоредбите да важат за другите.

Гешев сложи въпроса защо Народното събрание не трансформира и не осъвременява наказателните закони, с цел да бъде по-ефективно наказателното правосъдие, тъй като Наказателният кодекс е от 1968 година, и изрази съмнение, че не е поради непросветеност.

" Според мен преднамерено. Преди си мислех, че е от несръчност. Това е преднамерено, тъй като в един миг казусът може да спре до тях, да се опре до тях. "

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и така наречен Мата Хари, Иван Гешев посочи, че " верният термин е фотоси на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета " и заяви, че едното от двете следствия върви към своя край.

" Мата Хари? Известна шпионка от Първата международна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е доста забавен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните следствия. "

По тематиката с имунитета на Радостин Василев главният прокурор изясни, че той се желае в този миг, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев изказванието за принуда от страна на основния прокурор е   " съвременно " и " тренд на българската политическа класа ".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с погрешно наличие Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев назова още " бомба със закъснител " обстановката в ромските квартали, дефинира жителите им като " изоставени хора, които страната употребява единствено по време на избори " и предвижда, че тази сегрегация  " в един миг може да взриви страната ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР