Не мисля, че в тези избори се случи нещо извънредно.

...
Не мисля, че в тези избори се случи нещо извънредно.
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС: Прокуратурата се намира в кръгова отбрана

Не мисля, че в тези избори се случи нещо изключително. Те протекоха безпрепятствено. Хората, които желаеха да упражнят гласа си с хартия – го направиха, тези, които желаеха с машина – също. Това е най-демократично. Това съобщи съпредседателят на Гражданския съвет на Висш съдебен съвет Мария Карагьозова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Прокуратурата се намира в кръгова защита. Тези хора с разнообразни прякори, които записи изтекоха в общественото пространство, разполагат с извънреден финансов капитал и с политическо въздействие. Те имат връзки с партии, които са вътре в Народното събрание. Орязването на функционалностите на прокуратурата тези хора си сътрудничат с някои политици, приказват си на дребни имена. Те споделят, че ще се прави каквото споделят. В тези записи се загатват съответни имена. Прокуратурата е иззела записи от вкъщи на човек, против който са повдигнати обвинявания за разпространяване на опиати “, изясни тя.

„ Те не могат да унищожат българската прокуратура. Нещо повече – те се опасяват, тъй като не могат да заобиколят основния прокурор и това се схваща от записите “, сподели Карагьозова.

„ Ролята на Прокуратурата и мястото ѝ е ясно посочено в главния закон. В последните години се вършат опити с промени в Наказателно-процесуален кодекс да се окаже напън върху основния прокурор. Начинът, по който се предлага това да се случи е противоконституционен. Да се излъчи прокурор, който да проверява основния прокурор, демонстрира, че тези хора не познават структурата на правосъдната система. И в този момент има опция за премахване на основния прокурор. Предлага се да се промени процедура за промяната единствено на един от тримата огромни, което е дискриминационно “, счита съпредседателят на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет.

По думите ѝ лице в Сърбия е платило 350 000 $ на лобисти в Америка основния прокурор да бъде включен в листата „ Магнитски “. „ Законът „ Магнитски “ не работи на територията на Европейски Съюз и на България. Лобистите обаче би трябвало да дават отговор пред правосъдните управляващи в Съединени американски щати за преценките си “, сподели още тя.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР