Не мисля, че Борисов цели да стои министър-председател след евентуалните

...
Не мисля, че Борисов цели да стои министър-председател след евентуалните
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов едва ли ще иска нов мандат


Не мисля, че Борисов цели да стои министър-председател след възможните постоянни избори през март. Това предвижда пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него стремежът би бил солидно показване на изборите, което да разреши присъединяване във властта, „ само че надали ще изиска мандат за себе си “. Абсолютно несъмнено е, че България ще се нуждае от коалиция и след идващите избори, добави анализаторът.

По думите му въпросът е дали ще се сътвори нов „ десен език “ или десните обединения ще продължат да употребяват езика от 90-те години и да залагат на омраза със социалистите. Според Райчев битката е точно сред ГЕРБ и десните партии.

Затова, разяснява социологът, сега държавното управление поставя оптимални старания да вкара тематиката „ Комунизъм “, даже с цената на някои загуби. Дори Борисов разгласи дядото на някакъв обичай юноша за болшевик, а той пък не се оказа болшевик и стана малко неловко. Това се прави, тъй като те обезателно желаят да сложат тази демаркационна линия и да не дадат опция новият десен език да възникне. Защото, възникне ли новият десен език, те губят своето дясно. Ако изгубят дясното, в България ще се възвърне триполюсен модел – ляво, център, дясно. Ако се възвърне подобен и дясното е огромно, какъв брой е огромен центърът? Въобще не е 30%, каквото е в този момент. Не е дори 20%, сочи анализът на Андрей Рачев.

Той разяснява и последните изследвания по време на коронакризата, съгласно които държавното управление и Борисов се употребиха с доста високо доверие: „ Социолозите не са сбъркали, само че, първо, това усещане за извънредно висок рейтинг пристигна от обстановката на ковид. От там имаше ситуационен рейтинг и моите сътрудници, които изнасяха данни, от самото начало повтаряха: „ Това не е рейтинг, а ситуационен рейтинг “ и той беше доста висок. По-късно се върна към естествения политически рейтинг, когато отмина паниката… Това, което виждаме в този момент, е резултат не толкоз на ниския рейтинг на Борисов, колкото на това, че с изключение на 25%- 30%, които го поддържат, има над 60%, които са срещу него и точно те заговориха “.

Само че тези хора се групират в няколко групи, две от които са доста значими – има леви, червени, които считат, че той би трябвало да си върви и има десни, които до неотдавна се колебаеха, а в този момент твърдо считат – след акцията на Христо Иванов си откриха водач и посока – че той би трябвало да си върви, продължи Райчев.

Според него тези две групи са мъчно съвместими, а има и десни, които настояват, че Борисов би трябвало да остане, тъй като е поръчител за това комунистите да не дойдат на власт.

„ Христо Иванов по тази причина приказва за две етапи на своята стратегия и това е много рационално от негова страна. Той споделя: „ Фаза едно – махаме ги. Фаза две – мислим нататък за промени “, посочи Райчев.

Властите, счита социологът, са безусловно уверени, че митингът „ ще спихне “ по сходство на митингите при Орешарски. Протестиращите обаче са уверени, че в противен случай – митингът пораства.

Тъй като има разночетене, не се получава никаква опция за разговор и няма да се получи.

Според Райчев, президентът Радев е станал „ знак на митингите, бидейки ляво определен “, което е „ голямо политическо достижение “ и би било „ извънредно неумен ход от негова страна “ да размени това „ за някаква дребна партия “.

Райчев е уверен, че Българска социалистическа партия няма да почине, само че посочи, че сега в света набира известност нова „ зелена “ левица, която обаче „ е доста надалеч от обичайна левица тук “. Зелените в България са по-скоро десни, само че това е единствено „ на този стадий “, посочи той.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР