Не искам да създавам впечатление, че като президент тласкам процеса

...
Не искам да създавам впечатление, че като президент тласкам процеса
Коментари Харесай

Консултациите при Радев. Какво остана скрито?

Не желая да сътворявам усещане, че като президент подтиквам процеса по основаване на държавно управление в избрана посока, сподели 6 пъти под друга форма през днешния ден президентът Румен Радев, провеждайки в един ден съвещания за сформиране на държавно управление с шестте партии в Народното събрание.

Пред всяка една от тях обаче държанието му бе друго, а нюансите в него издадоха тъкмо какво желае той: законно и отговорно държавно управление, с ясни цели и цели, което да работи за ускореното развиване на България и да има и необятна парламентарна поддръжка. За задачата Радев направи своето позициониране на всяка партия съгласно силата, въздействието и качествата й. Посочи и провокациите.



Демонстрира непосредственост с Българска социалистическа партия и ласкаво ги посъветва да заобикалят внезапни връзки и да търсят разговора и пресечните точки. Заяви, че разчита на Движение за права и свободи за салдото сред приемането на значимите закони и сформирането на държавно управление.

За Демократична България Радев посочи опита, а на " Изправи се! Мутри вън! " внимателно сподели, че би трябвало да обезпечават кооперативността и граденето на мостове.

Хладен и дистанциран от служебната си висота бе президентът Радев с ГЕРБ. Бащински доброжелателен се появи към " ИТН ". С Българска социалистическа партия показва топли връзки, с Движение за права и свободи – внимаваше. Към Демократична България Радев бе отзивчив, към " Изправи се! Мутри вън! " - оправдателен.

За Радев бе доста значимо да каже на ГЕРБ две неща. Първо, че не бърза със длъжностен кабинет и второ, че " не е и не може да бъде проектант на бъдеща коалиция и ръководство, тъй като няма пълномощия за това ". Отговорността за сформиране на държавно управление и образуване на неговата поддръжка е само в парламентарните групи, дебело акцентира президентът. И накара досегашните политици с власт да се замислят с каква тъкмо поддръжка разполагат.

Каква поддръжка очаквате, какво е вашето взаимоотношение с другите парламентарни групи, протоколно попита Радев. След диалога с него и кандидат-премиерът Даниел Митов, и зам.-шефът на ГЕРБ за първи път споделиха, че има вид да не вкарат кабинета си за гласоподаване в пленарна зала. Защото към този момент е ясно - ГЕРБ няма да получи нито един глас повече от тези 75, които има в личната си група. Едно оскърбление по-малко ще бъде, в случай че след знаковото съобщаване на проектокабинета, мандатът просто бъде върнат. И ГЕРБ мине за известно време в запаса, както в действителност му предложи през днешния ден Радев, въпреки и без думи.

Консултациите при Радев демонстрираха три неща:

Макар в 45-ото Народно събрание да влязоха три партии, родени след митингите от предходната година, единствено една от тях може да е мандатоносител. " ИТН ". Посочиха я и Демократична България, която разгласи, че с 27 депутати не може да има искания за мандат, и " Изправи се! Мутри вън ", които имат единствено 14.

Избистрянето на концепцията, че единственият вероятен вид за кабинет е на " ИТН ", консултациите демонстрираха, че властта към този момент ще е без обединения, без караштисване на министри, без размиване на отговорност. Кабинет на малцинството, подсилен от останалите партии на смяната. Първи, звук даде Христо Иванов, който разгласи, че няма да даде хора за министри, че няма условия към кабинета, а единствено критерии.

Ако последните години Народното събрание бе среща на компромисите, то 45-ото Народно събрание се откроява с яркото наличие на партии, които не са склонни да вършат взаимни отстъпки с възгледите си. Може би и за това президентът Румен Радев формулира упования към всяка от тях посредством входните си думи по време на консултациите. Най-голямата отговорност бе отредена на " ИТН ". Всички упования на българите са ориентирани към вас, сподели Радев. И заключи: Отговорността ви е голяма. Ще съблюдаваме конституцията и законите, увери го Тошко Йорданов.

На Българска социалистическа партия Радев даде значима и доста специфична роля. Заяви, че разчита на опита и мъдростта на Столетницата да търси тези пресечни точки на целите, ясни цели и отговорност посредством деен разговор в 45-ото Народно заседание. " То е гарантът, който е би трябвало да създаде новия кабинет “, сподели Радев. Питайки Българска социалистическа партия какво ще направи, в случай че вземе третия мандат, Радев остави усещането, че е подготвен да го даде точно на социалистите.

Разговаряйки с Движение за права и свободи президентът на няколко пъти загатна, че има единствено хипотетична опция да им даде третия мандат. Но акцентира основните позиции на Движение за права и свободи в Народното събрание. " Разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и обичаи в една доста значима задача - да се откри правилният баланс сред нуждата от неотложни законодателни промени, които, несъмнено ангажират силата на това Народно заседание, и доста значимата задача - сформиране на държавно управление ", сподели президентът.

Радев посочи опита и на политиците в Демократична България, само че изкусно го обвърза най-вече със правосъдната промяна. Пожела на Христо Иванов и Атанас Атанасов да съумеят да съберат нужните подписи за направеният от тях план за ремонт на главния закон.

И отново опитът бе главен акцент в посланията на Радев към " Изправи се! Мутри вън! ", само че комбиниран с " силата и пристрастеността ", която групата е вляла в Народното събрание. Надявам се, че тази сила и пристрастеност ще се трансформират във воля за смяна, сподели Радев. И акцентира, че разчита на юридическата експертиза на Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов. И на търсенето на консенсус за общи политики, за обединяване към водещи цели в името на стабилността.

Как виждате мостовете сред партиите и обединенията към най-важната задача - час по-скоро основаване на държавно управление, попита ги Радев. И им сподели, че разчита на тяхната действеност и градене на мостове.

Дали ще се случи - следва да забележим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР