Не искам да бъда интересен“, каза Мис ван дер Рое.

...
Не искам да бъда интересен“, каза Мис ван дер Рое.
Коментари Харесай

Радостта от скучните сгради

„ Не желая да бъда забавен “, сподели Мис ван дер Рое. " Искам да съм добър. " От архитекта, който също сподели „ По-малкото е повече “, това е един от най-хубавите и най-основополагащите цитати в културата.

Някои може да кажат, че Майс, който е пионерът в транспарантната стъклена къща и напълно остъклената офис кула с окачени стени, е най-малко частично виновен за баналните улични пейзажи на актуалния град. Може и да са прави. Но личните здания на Mies, от неговата Farnsworth House в Илинойс (1951) до Seagram Building в Ню Йорк (1958) са неизразимо елегантни, изтънчено проектирани и детайлни, възвишени в своя минимализъм, ефирни в своето призрачно наличие.

Някои може да кажат, че като проектант възгледът ми е очернен, че съм бил потънал в просвета (или даже култ), която цени този тип непорочност и към този момент не съм сериозен. Може би и това е правилно.

Напоследък доста се приказва за скучната архитектура. Това идва най-много от дизайнера Томас Хедъруик, който в книгата си Humanise: A Maker’s Gu...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР