Не, ГЕРБ не бламирала парламентарната комисия, която обследва дейността около

...
Не, ГЕРБ не бламирала парламентарната комисия, която обследва дейността около
Коментари Харесай

Когато ГЕРБ и ДПС искат да разнищят Нотариуса...

Не, ГЕРБ не бламирала парламентарната комисия, която обследва активността към показно убития търговец на въздействие в правосъдната система Мартин Божанов-Нотариуса. Просто последното й съвещание било свикано изключително. Иначе ГЕРБ освен е вносител на предлагането за основаването й, а и е деен участник.

Твърдението е на новото лице на партията - депутатката Рая Назарян, която е член на комисията и бе в дамския преговорен екип на Бойко Борисов за продължение на ръководството с " Продължаваме промяната-Демократична България ". Бе изречено в ефира на Българска национална телевизия тази заран в отговор на въпрос на водещите с оглед цирка, който ГЕРБ и Движение за права и свободи разиграха този вторник в опит да провалят съвещанието.

Колко изключително е била свикана комисията и какъв брой отдадени на това да докара тя до някакъв резултат са депутатите от ГЕРБ (и ДПС)?

Клуб Z ревизира.

Ето какво отговори Назарян тази заран на въпроса неодобрява ли ГЕРБ комисията:

" Тази комисия, за нейното съставяне ГЕРБ е вносител. Ние сме вносители, взели участие сме интензивно, аз съм член на тази комисия. Тази комисия заседава в ден четвъртък.

Има някакъв парламентарен график и на комисиите, и на пленарните съвещания. Извънредно ръководителят на комисията реши да я свика в ден вторник. Тогава имахме изключително съвещание на Народното събрание.

Във вторник, в този ден, аз персонално нямах опция да участвам на тази комисия, тъй като имах авансово други задължения. Това беше изключително съвещание.

Отделно нашият заместник-председател беше по време на комисията - никой не я неодобрява. Участвали сме досега интензивно, с въпроси и сме участвали на всяко съвещание. Недейте да го приемате като някакво събитие. "

Ето и какви са обстоятелствата и какво се случи при започване на съвещанието този вторник (26 март):
" Някакъв парламентарен график "
Досега комисията за Нотариуса се свикваше в четвъртък, само че няма предписание и " някакъв парламентарен график " (по Назарян), който да указва, че дните за съвещанията на всички комисии - освен тази - са тъкмо закрепени. В правилника за активността на Народното събрание е посочено, чезаседанията на непрекъснатите комисии са постоянни и изключителни.

Постоянните комисии организират постоянни съвещания от вторник до петък, минимум един път месечно.

Постоянната комисия се привиква на съвещание дружно с план на дневен ред от нейния ръководител по негова самодейност, по искане минимум на една трета от членовете ѝ или от ръководителя на Народното събрание. Когато няма определено управление на непрекъснатата комисия, съвещанието ѝ се управлява от избран от ръководителя на Народното събрание неин член.

Председателите на непрекъснатите комисииобявяват документално дневния ред, часа и мястото на съвещанията на интернет страницата на Народното събрание и посредством е-поща до членовете на комисията. Дневният ред за постоянните съвещания на комисиите се афишира най-късно 48 часа преди тяхното осъществяване. В случаите, когато се организират изключителни съвещания на комисиите, дневният ред се афишира по едно и също време с насрочването им.

Комисията за Нотариуса публично представлява  " Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов ". Пак съгласно правилника " разпоредбите за работа на непрекъснатите комисии се ползват и във връзка с краткотрайните комисии ".

С други думи: ръководителят взема решение по кое време да свика комисията, като уведомява членовете й за деня, часа и мястото.
Четири дни по-рано
Клуб Z се обърна към ръководителя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) с въпроса - кога членовете на комисията са били известени за идното на 26 март съвещание и " изключително " ли е било това, както твърди Назарян.

В отговор Минчев уточни, че всички те са били известени от помощник в 10:22 ч. на 22 март (предходния петък), т.е. четири дни преди съвещанието, в общия електронен чат на комисията.

Нито един от представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, в това число Рая Назарян, не е възразил, уведомил или друго, че не може да участва по една или друга причина.

Отделно, денят, мястото, часът и дневният ред са били оповестени в период на уеб страницата на Народно събрание.

Иначе е реалност, че в същия ден имаше изключително съвещание на Народното събрание, свикано от ръководителя Росен Желязков (ГЕРБ), на което депутатите гласоподаваха отвода на Мария Габриел от премиерския пост. Това съвещание не би следвало да е затруднило присъединяване в комисията на депутатите на ГЕРБ заради елементарния факт, че стартира в 10 ч. сутринта и продължи тъкмо един час и пет минути, а съвещанието за Нотариуса бе свикано за 14 ч. 
" Какво вършиме тук? Разпускайте го този цирк "
А в този момент за " дейното " присъединяване на ГЕРБ (и ДПС) в комисията, за чието основаване се подписаха и гласоподаваха в зала (по Назарян).

Този вторник то в реалност бе интензивно, по-скоро пасивно-активно. При инспекция на кворума се оказа, че на съвещание са пристигнали 8 от 17 от членовете на комисията, т.е. кворум няма. Отсъстваха - познахте - депутати на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Правилникът на Народно събрание разрешава в такива случаи да се провежат полемики и чувания, въпреки да не може да се гласоподава и това посочи Никола Минчев.

Тогава обаче интензивно се включиха визираният от Назарян като присъстващ зам.-председател на комисията от ГЕРБ - Маноил Манев, както и също зам.-председателят, само че от Движение за права и свободи Хамид Хамид. На висок звук и двамата се оповестиха " за " преустановяване на съвещанието - нямало гласуван дневен ред. 

Ето и някои реплики, от които всеки самичък може да си направи извод за отдадеността на двете парламентарни групи към разнищването на проблема с търговията с въздействие в правосъдната система:

" Смисълът на комисията е да организира чувания, а сега работата й е безпредметна. Какво вършиме тук? Разпускайте го този цирк, приключвайте с тази предизборна акция и да я вършим както би трябвало! Нищо не постигате - да се събирате, да си говорите и поддържате някакви хрумвания.

Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е пристигнал тук, ни споделя, че не можем да съберем данните, които желаеме. Всеки, който е пристигнал тук - жител или представител на някой орган, ни споделя: безпредметно е това, което вършим, тъй като няма да има и никакъв резултат. Да сложим лепенка начело " Предизборен щаб " и да закриваме! " (Маноил Манев, появил се отнякъде)

" Вас (Минчев, б.р.) ви смъкнаха като ръководител на Народното събрание поради нарушаване на правилника! Може би би трябвало да ви свалим и като ръководител на тази комисия. По какъв дневен ред работите в този момент?

Това е безусловно нелегално! Вие го знаете! Водите си политическа акция! Прекратете съвещанието, тъй като няма кворум! " (Хамид Хамид, напускайки заседанието).

" Този цирк " (по Маноил Манев) не попречи тази заран, единствено че в ефира на бТВ, и Деница Сачева (ГЕРБ) да повтори едно към едно казаното от Назарян по Българска национална телевизия за извънредността на въпросното съвещание. " Категорично, несъмнено " - отвърна Сачева на въпроса желаят ли в ГЕРБ да стигнат до дъното на историята към Нотариуса, в това число имало ли е политически чадър над активността му.

" Не саботираме безусловно нищо, зам.-председателят от името на ГЕРБ беше там на място ". Само че ГЕРБ има общо петима членове в комисията, Движение за права и свободи - трима. Заседанието въпреки всичко се организира, откакто Никола Минчев пренебрегва " цирка ". Макар и без ГЕРБ/ДПС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР