Не е вярно, че през 2036 г. трябва да режем

...
Не е вярно, че през 2036 г. трябва да режем
Коментари Харесай

Валентин Николов: Украйна бърза

„ Не е правилно, че през 2036 година би трябвало да режем на скрап оборудването на АЕЦ „ Козлодуй “. През 2019 година получихме лиценз до 2031 година и на всеки 10 година лицензът се възобновява. “ Това сподели в ефира на NOVA NEWS енергийният специалист и някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов.

Ако АЕЦ „ Козлодуй “ се модернизира и се сменят системите, сегашните реактори могат да работят до 2047-ма и до 2051 година, увери той.

Николов разяснява и днешното решение на Народното събрание да разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “.

„ Парламентът вярно е поставил минимална сума – това, което сме платили. Въпросът е тези пари да не изчезнат, а да се влагат в енергетиката ни. Защото, в случай че не спасим нашата енергетика, може би би трябвало да избавят нас “, означи той.

„ Украйна бърза. Излезе информация, че може да употребява непознати фондове, тъй че има опция да си получим парите незабавно. Тогава ще имаме опция да помислим на мира какво вършим с „ Белене “. Там има опция и за по-малки модули, уточни Валентин Николов

По думите му, поради глобите против Русия, Украйна става значим сътрудник на България в нуклеарната енергетика и има опция да употребяваме украинско съоръжение в български нуклеарни мощности, както и да ни съветват украински експерти.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР