Не е важно да се яде много, а качествено и

...
Не е важно да се яде много, а качествено и
Коментари Харесай

Кои храни отблъскват грипа и настинката

Не е значимо да се яде доста, а качествено и без джънкфуд.

За типичните зимни заболявания е в действие правилото: храни се крепко, с цел да не се разболееш, само че в случай че те хване грип или настинеш - наблегни на течностите.

Обяснението е, че пълноценното хранене подкрепя имунната система, а когато човек вдигне температура и гърлото му драска, има потребност да компенсира обездовдняването и да не нервира възпалените лигавици.

За положителното положение на имунната система оказва помощ уравновесената диета с

алкализиращи,

витаминозни и

антиоксидантни

храни

и отбягване на преяждането изключително с джънкфуд. Това поучава доктор Митко Ригов, един от най-опитните експерти по хранене и диететика с дълготраен опит в Александровска болница.

Мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства имат артикули, съдържащи антиоксиданта кверцетин. Той се съдържа в забележителни количества в аления лук и алените ябълки, алените и черните боровинки, в зелен чай. Кверцетинът освен оказва помощ на организма да се съпротивлява на вирусите, само че има капацитет да лимитира усложняването на инфекциите в бактериални.

Ако все пак усетим, че сме на ръба на разболяване, включваме някои от потвърдените от науката национални предписания.

Практиката на лекаря е посочила, че имунната реактивност се укрепва от

комбинацията

джинджифил

+ кориандър

+ канела

Две супени лъжици настърган корен джинджифил се варят в 2 чаени чаши вода 15 минути и “чаят ” се смъква от огъня. Във врялата течност се поставя по една щипка от подправките кориандър и канела. Отварата се захлупва и се оставя да изстине, след което се прецежда. Между храненията се пие по една трета чаена чаша от течността. Този чай освен ускорява отбранителните сили на организма, само че и спомага за потоотделянето и облекчава дишането - механизми на организма да се бори с неразположението.

Друга лесна и работеща рецепта за хора, които нямат стомашно-чревни проблеми, която дава експертът, е:

междинна по

величина глава

настърган

кромид лук

се залива с 1/2 л

горещо мляко

Пие се по една чаша вечер. При здрав корем може да се направи и друго: смесват се равни количества сок от хрян, мед и вода и 2 пъти на ден се взема по 1 супена лъжица.

При гранично положение сред здраве и простуда увеличете билковите запарки с мед и лимон, отварата от сушени малини, зелените смутита, плодовите фрешове, чесъна, всички типове лук, супите и бульоните - изключително пилешките и зеленчуковите.

Ако нямате противопоказания за пикантно - по-често яжте люти чушки, само че избягвайте тежки и мазни храни, които лишават доста сила за храносмилане, вместо организмът да я употребява за битка с вирусите.

На стадия, в който няма подозрение, че инфекцията е победила, минете на кокоши бульон, прясно изцедени сокове, чай и въобще на течна лесносмилаема, витаминозна и противовирусна храна, изяснява лекарят.

Смисълът е да

не се ангажира

доста сила

за преобразяване

на тежката

храна в глюкоза Втората цел е да се овлажняват непрестанно лигавиците - когато те са сухи, понижават съпротивителните сили на клетките им, споделя доктор Ригов.

Според диетолога е извънредно значимо в този интервал да се обезпечат огромни количества витамин С. В зимния подбор на такива артикули с огромна бионаличност на витамина са

всички типове

чушки, всички

типове зеле -

и киселото,

кивито, лимоните

и портокалите

и другите цитруси с дебели кори.

Непременно би трябвало да се спрат сладките и тестените храни, които насърчават клетъчните възпаления и “хранят ” и болестотворните микроорганизми.

Като цяло преяждането пречи, само че и човек пред разболяване или към този момент повален от вирусите няма вкус. Затова е по-добре да се вслуша в тялото си. Добре е за няколко дни до превъзмогване на неразположението да се придържате към минимални порции.

В последните години науката е по-толерантна и към националните средства, тъй като изследванията удостоверяват вековния емпиричен опит. Например появиха се данни, че

даже 1 скилидка

чесън дневно

има предпазен резултат. Освен от чесън и лук имунната отбрана се подкрепя и от хряна. Друго домашно средство за отбрана от зимните заболявания, в което и лекарите имат вяра, е сок от ябълки, морков и цвекло в съответствие 2:2:1.

Бразилски орех

и други храни,

богати на селен,

се считат за потвърдени помощници за мощен имунитет. Още по-добър резултат се реализира, когато се комбинират с естествени източници на витамин D. С такава цел в листата за извършване на покупки влизат морската риба и морските блага, гъбите, морковите. Храни с високо наличие на фибри също може да увеличи съпротивителните сили. За топ се конкурират овесените ядки, ечемикът и елдата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР