Не е тайна, че пушенето само по себе си е

...
Не е тайна, че пушенето само по себе си е
Коментари Харесай

Предлагат забрана на цигарените филтри! Защо?

Не е загадка, че пушенето единствено по себе си е неприятен табиет, само че в този момент откривателите считат, че цигарените филтри, вместо да вършат пушенето по-безопасно, вършат тъкмо противоположното.

Изследователите заключават, че цигарените филтри би трябвало да бъдат " изцяло отстранени от пазара ", защото те в действителност усилват рисковете за здравето и предизвикват големи вреди на околната среда, пише Express. Първо, цигарените филтри са един от най-разпространените типове отпадък, и второ, те отделят разнообразни токсични химикали и микропластмаси в околната среда. Това е заключението, до което са стигнали еколози от Швеция в новото си проучване.

Цигарените филтри са изобретени през 50-те години на предишния век, с цел да създадат цигарите „ по-безопасни “. Днес те се употребяват в 90% от продаваните цигари. Статистиката демонстрира, че всяка година се изпушват към 4,5 трилиона цигари с филтър, като 65% от тях не се изхвърлят в кошчето или пепелника.

В ново изследване учени от университета в Ньотеборг се концентрираха върху разбирането по какъв начин цигарените филтри въздействат на човешкото здраве и околната среда. Според съавтор на проучването, екотоксикологът професор Бетани Карни-Алмрот, тя и нейните сътрудници са разкрили, че цигарените филтри освен не вършат пушенето по-безопасно, само че са извънредно рискови за здравето, защото са цялостни с „ хиляди токсични химикали и микропластични нишки. "

Изследователите заключават, че към 0,3 милиона тона пластмасови нишки навлизат в околната среда от филтри всяка година. За съпоставяне, това е почти същото количество, което се изхвърля от облеклата през всички домашен перални машини в света.

В изследването учените излагат ларвите на водните комари на отрови, открити след пушене, както и на субстанции, които са във филтъра през цялото време. Резултатите от разбора демонстрират, че токсините в цигарените филтри са довели до 20% нарастване на смъртността на младите инсекти.

Имайте поради, че по-ранни изследвания към този момент демонстрират, че токсините във филтрите могат да имат неподходящи резултати върху разнообразни водни организми. Друго изследване сподели, че единствено 2 фаса от цигари, оставени в литър вода за 4 дни, отделят отрови в централизация, задоволителна да убие рибата.

Професор Карни-Алморт отбелязва, че цигарените филтри също са главен източник на микропластмаси, навлизащи в околната среда. Ето за какво откривателите упорстват цигарените филтри да бъдат приети за рискови за човешкото здраве и околната среда и изцяло неразрешени.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР