Не е тайна, че изкуството и ексцентричността вървят ръка за

...
Не е тайна, че изкуството и ексцентричността вървят ръка за
Коментари Харесай

6 големи творци между изкуството и ексцентричността


Не е загадка, че изкуството и ексцентричността вървят ръка за ръка. Редица известни създатели се славят със своите странности и необикновени навици, които, става известно, постоянно им оказват помощ да се отърват от оковите на обществено допустимите правила и по този метод да развихрят творчеството си. Доказателство за това са идващите прелюбопитни и не толкоз известни обстоятелства от живота на някои от емблематичните фигури в изобразителното изкуство.

 

Анди Уорхол

Анди Уорхол бил луд колекционер. Четириетажната му къща била цялостна с всевъзможни джунджурии и отпадъци и приличала на бърлога на вехтошар. Тази негова чудноватост намерила своето артистично олицетворение в фамозните " капсули на времето " – един от забавните и относително по-малко познати аспекти в творчеството на Уорхол. Първата " капсула на времето " той основава през 1974 година, когато се мести в ново студио и придвижва всички дреболии в картонени кутии, които са проведени в безупречна система за предпазване. От този миг до гибелта си през 1978 година Уорхол натрупва общо 610 такива кутии, цялостни с всевъзможни неща: от фотоси, писма и коледни картички през мумифициран крайник до тортата за рождения ден на Каролин Кенеди и книга от XVII век на немски език, отдадена на спортната битка. Всяка кутия трябвало да се изпълни догоре, след което бивала усърдно запечатвана с тиксо, маркирана с дата или име и чак по-късно оставяна за предпазване в архива. Днес тази самобитна съкровищница разкрива очарователни елементи от всекидневието и творчеството на краля на поп-арта.

 

Салвадор Дали



Както е известно, Салвадор Дали бил огромен ексцентрик и проявявал забележителна податливост към егоизъм и грандомания. Освен това той вярвал, че сънят освобождава подсъзнанието, и твърдял, че картините му са прерисувани фотоси от сънищата му, които е запечатал в съзнанието си. Сънищата фактически били толкоз основна част от творчеството на Дали, че той измислил специфична тактичност, с която да може да черпи хрумвания от тях: когато лягал да си подремне, провесвал ключ над железна паница, тъй че сега, в който заспи и ключът падне в чинията, дрънченето да го разсъни. По този метод Дали имал опцията директно да възпроизведе това, което е сънувал на границата на несъзнаваното.

 

Френсис Бейкън



Френсис Бейкън, един от най-големите художници от края на XX век, бил пословично прочут със своите привички. Той ставал рано и рисувал по няколко часа, след което се отдавал на пиянство, ястие и социализиране до дребните часове на нощта. Твърдял, че обича да работи в положение на махмурлук, тъй като точно тогава мозъкът му е цялостен с сила и той може да мисли доста по-добре. И до момента в който непоправимият му хедонизъм бил добре прочут на всички, доста по-малко прочут бил фактът, че Бейкън е страдал от бодърствуване. Освен че взимал приспивателни, той лекувал безпокойството си и по един различен много необикновен метод, а точно като препрочитал типичен готварски книги, които го приспивали.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР