Не е сключен договор, ако общуването е вървяло само по

...
Не е сключен договор, ако общуването е вървяло само по
Коментари Харесай

КЗП: „Потребителят не може да бъде задължен да подпише договор, който не е прочел”

Не е подписан контракт, в случай че общуването е вървяло единствено по телефона или по различен информационен канал, без да са положени подписи върху книжен притежател или по реда на Закона за електронния автограф, което става със особено регламентирана процедура. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред Българска национална телевизия, а мотивът е неотдавна влезнало в действие, доказано от Върховния административен съд, решение на КЗП за нелоялна процедура на телеком, претендирал суми на собствен „ клиент ” по фиктивен контракт.

„ Ако просто Ви се обадят, даже да се съгласите да сключите избран контракт с дадени условия, до момента в който не се случи подписването му, няма по какъв начин да бъдете обвързани от това, което в този контракт се планува като клаузи ”, изясни Маргаритов. По отношение на условието от някои търговци на автограф върху таблет, при което човек не може да види текста на подписвания от него контракт, ръководителят на КЗП обясни, че никой не може да бъде длъжен по какъвто и да било метод да подпише нещо, което не е прочел. „ Понякога в офисите в конюнктура с повече хора се основава усещане, че няма време и би трябвало на момента нещо да се случи. Това не е по този начин, всеки консуматор има право преди да подпише един контракт, да се запознае деликатно с общите му условия, в това число при нужда и вкъщи ”, добави той.

Председателят на КЗП сподели още, че би трябвало доста да се внимава при телефонни позвънявания със специфични предложения от представители на телекомуникационните компании. „ Честа процедура е, когато имате срочен контракт, малко преди приключването му, да Ви се обадят по телефона и да Ви изкушават с много на пръв взор преференциални предложения, да Ви показват новите проекти като специфични за Вас като предан клиенти и така нататък Трябва да се знае, че когато изтече един срочен контракт, той се трансформира автоматизирано в неопределен. Това е огромно улеснение и преимущество за потребителя, тъй като той може да го приключи с едномесечно предупреждение ”, уточни Маргаритов. Той посочи, че от време на време при подписване на срочен контракт има преференциални условия и след приключването му, те може да спрат да важат. Но бихме могли да останем на тях за месец, в който да решим дали да запазим този контракт или да го прекратим и да сключим нов.

„ Когато изискванията се третират като специфични, преференциални, за лоялни клиенти и прочие и по телефона се насочат апели, че важат единствено за два дни, тъй като тази промоция завършва, това също не трябва да бъде измама и потребителите да остават с усещане, че нещо доста преференциално им се предлага. Трябва по-скоро да помислят деликатно дали, в случай че спомагателни услуги се наслагват към употребените до момента, те са им нужни. В днешно време, когато телекомуникацията е главният метод за другарство, доста хора се изкушават в допълнение да бъдат добавени услуги към техните проекти, само че дано имаме поради и това, че постоянно – без значение от това за какъв интервал от време то е било даром, идва моментът, в който се заплаща и действителната цена за употребяваните услуги. Тогава можем да останем неприятно сюрпризирани от сметки за неща, които не са ни трябвали или не сме употребявали, а ще се наложи да платим ”, предизвести Маргаритов.

Ако сме били подведени при показване на офертата, а след това се окаже, че договорът е с по-различни параметри, то ние сме станали жертва на нелоялна процедура. След нейното определяне от контролните органи, имаме право да развалим контракта и да получим назад платеното от нас, изясни още ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов напомни, че след произнасяния на Комисията телекомите към този момент не могат да основават спънки пред клиентите си при преустановяване на контракт: „ Не могат да Ви задължат, в случай че желаете да подадете заявление за предварително преустановяване на контракт, това да стане в тъкмо избран офис, или на тъкмо избрана дата, или попълвайки тъкмо избрана бланка. Всичко е въпрос на воля на потребителя, на опция той да си упражни правото там, където за него е уместно и никой не може да утежнява ненужно изискванията, при които той може да постъпи, както е намерил за добре. ”

При предварително преустановяване на контракт с телеком, правилото е, че оптималната дължима наказателна клауза е до три месечни такси. „ Може да има нюанси, свързани с преференциални условия. Затова дано потребите знаят, че когато се пристъпи съответно към оформянето на връзките по прекратяването, следва да прочетат деликатно в каква степен употребените досега от тях преференциални условия отпадат и какъв ще бъде проектът, по който ще употребяват съответната услуга отсега нататък ”, добави в края на диалога Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР