Не е нужно да чакаме побелелите коси, за да разберем,

...
Не е нужно да чакаме побелелите коси, за да разберем,
Коментари Харесай

10 признака, че остаряваме

Не е нужно да чакаме побелелите коси, с цел да разберем, че младостта си отива. Биолози разкриват кои са скрито прокрадващите се признаци на старостта, както и какво можем да създадем, с цел да се усещаме освен млади по дух, само че и по тяло.

1. Зъбите стават по-големи

Бабо, за какво са ти толкоз огромни зъбите? Репликата от приказката за Червената шапчица е доста повече от въведения към закана, по този начин е с всички старици. Не ви се коства - истина е, че зъбите на възрастните хора стават по-големи. Подобно на кожата, която губи част от еластичността си и изтънява, тъканите във венците губят маса и размер, споделя доктор Джон Крин, декан на стоматологичния департамент на университета на Ланкашър. От загубата на компактност и маса венците се свиват и оголват все по-голяма част от зъбите. Резултатът е, че може да се „ издължат " и до 2,5 см. Заболявания на венците способстват за преждевременното им оттегляне и даже разкриване на корените на зъбите. Това може да се избегне с подробно миене и разчистване на междузъбното пространство с конец. В същото време обаче би трябвало да се заобикаля нападателно четкане, което единствено по себе си може да насърчи венците да " слизат " надолу.

2. Мъжкият глас изтънява, женският - назад

Гласът на възрастните хора постоянно е по-слаб и пресипнал. Това е по този начин, тъй като с напредването на възрастта отслабването на мускулите, в частност тези на ларинкса, се отразява на гласните струни. Гласовият диапазон също може да се трансформира - при мъжете става по-висок, а при дамите - по-нисък. Това е резултат от измененията в гласните гънки и хрущялната тъкан в съседство. На към 70-годишна възраст хрущялът при мъжете стартира да изтънява, като по този метод и самите гласни струни стават по-нестабилни, споделя доктор Джон Робин, хирург в кралската болница по УНГ заболявания на Англия. Гласните гънки създават тон, като се движат с огромна периодичност и се допират, а при изтъняването на мускулите гласът отива в по-висока тоналност, става креслив и постоянно стартира да трепери.

При дамите хормонът естроген защищава фините хрущялни структури и по този начин забавя измененията на гласа. След менопаузата обаче женският хормон понижава и това може да докара до загрубяване на гласните струни, от което създадените от тях звуци стават по-плътни. Активното потребление на гласа е най-хубавият метод да се предотврати стареенето му, безапелационен е доктор Хенри Шарп, съветник по ушно-носно-гърлени заболявания. Говоренето и пеенето работят сходно на физиотерапия. Едновременно с това е доста значимо да се заобикаля пресилване на гласните гънки, което се получава при крещене. Звучи необичайно, само че положителната поза също е значима. Когато тялото е отпуснато, се попречва дълбокото дишане и като цяло се трансформира позицията на гласовия уред и струните би трябвало да работят по-усилено, с цел да издадат тон.

3. Ядем като преди, а пълнеем

Над 50-годишна възраст стартира незабелязано трупането на килограми - приблизително сред 1 и 1,3 кг на година. Причината не се крие единствено в намаляването на физическата интензивност, което е обвързвано с подвижността, а и в загубата на мускулна маса, изяснява кардиологът доктор Дейвид Аштън пред " Дейли мейл ". Редукцията на мускулите забавя метаболизма и тялото изгаря все по-малко калории за действието на органите и системите неподвижен. Така се усилват предпоставките за запазване на " непотребните " калории под форма на мазнини изключително в региона на корема.

Ако хората в тази възраст поддържат физическата си интензивност с вървене, работа в градината, разчистване, евентуално ще отсрочат напълняването. Но като гаранция за запазването на фигурата доктор Аштън предлага и постоянни леки силови извършения за създаване и поддържане на мускулна маса. Използвайте гирички от 1 кг или комфортни предмети със същото тегло и правете по 15 кръга с ръцете трипъти дневно, предлага той. Подходящи извършения за краката са кляканията и сядане и ставане от стол без помощта на ръцете - по колкото можете пъти всяко, три пъти на ден.

4. Често кихане и подсмърчане

Все по-голям брай хора на възраст сред 45 и 65 година развиват алергичен ринит. Тази реакция не е обвързвана толкоз с полени или други " провокатори " във въздуха, а с реакция на нетърпимост към голям брой дразнители. Резултатът е постоянно кихане, течащ нос, сърбеж, сълзене, раздразнение в гърлото. Лекарите го отдават на отслабването на имунната система, евентуално вследствие на хронични болести, стрес или просто поради амортизацията на организма. Друга допустима причина е замърсяването на въздуха. Учени допускат, че увеличението на хората над 35-годишна възраст с алергии се дължи на обстоятелството, че в този момент са изложени на повече и по-агресивни дразнители, в сравнение с в детството си.

5. “Никнат ” петна и брадавици

Може би си мислите, че тези тъмнокафяви или черни неща са бенки, само че след 40-годишна възраст процесът на остаряване води до “производството ” на голям брой брадавици, наричани старешки, изяснява кожният лекар доктор Таби Лесли. В множеството случаи са безобидни пигментни формирания по кожата вследствие на фотостареенето на клетките, само че може точно поради възрастовото изтъняване на кожата да причинят сърбеж или инфектиране. Тъй като брадавиците и бенките постоянно се бъркат, добре е да се отиде на доктор при появяването им, тъй като и раковите процеси на кожата стартират с пигментни промени. Дори и доброкачествените формирания обаче може да се разрастват и да придават страчески тип. Тогава може да се предложи отстраняването им - посредством заледяване (криотерапия), издълбаване (кюртаж), химическо или термично изгаряне. Прави се с локална анестезия, само че не в козметични салони, а постоянно след консултация с кожен лекар или още по-добре онколог.

6. Ушите, носът и ходилата порастват

За разлика от костите и мускулите, ушите, носът и ходилата ни не престават да порастват и когато остареем. Ушните миди имат за основа хрущял, а тази тъкан продължава да нараства до гибелта. Това води до разпъване на кожата и провисване - по този начин е и с ушите, и с носа.

Почти всички зрели дами се оплакват, че към този момент не могат да се качват на ток, тъй като краката им се деформират с времето - стават по-широки, сводът пада. Ходилата в действителност се трансформират и след 40-годишна възраст може на всяка последваща декада номерът да се усилва с един. Причината е намаляване на ставните връзки и обвързваното с това " разпищолване " на костите и разпределяне на мускулите.

7. Болки в тила

Зачестява главоболието, което ви кара да се събуждате нощем единствено няколко часа откакто сте си легнали в блажено въодушевление или на сутринта след някой прелестен сън. Безпричинната тежест и болежка са свързани с възрастта, най-често става дума за неприятни чувства в тила, удостоверява доктор Анди Доусън, шеф на профилираната болница за лекуване на главоболие в Лондон. Причините обаче не са ясни. Симптомите се повлияват от необятно публикуваните обезболяващи средства, само че учудващо и еспресо (не безкофеиново, а обикновено) преди лягане прави същата работа, твърди доктор Доусън. Въпреки че тонизиращата напитка се асоциира с нарушавания на съня, наподобява, страдащите от възрастово главоболие не изпитват този непряк резултат.

8. Алкохолът хваща от 1 чаша

Кога и едно пиво може да се окаже прекалено много? С напредването на възрастта се забавя скоростта, с която черният дроб преработва алкохола. Така колкото повече остаряваме, толкоз по-лесно ни хваща. Едновременно с това на бъбреците им е належащо повече време, с цел да отделят отпадните артикули. В резултат на това алкохолът остава в тялото ни по-дълго време. Проучване на университета в Кентъки откри, че хора на възраст сред 50 и 74 години минават под въздействието на питието още след 1-2 общоприети чашки.

9. “Пясък ” в гърлото

Секрецията на жлезите, които отделят мукус към гласните струни и по този метод ги " смазват " за безпроблемна работа, стартира да понижава с напредването на възрастта. Липсата на този филм предизвика непрестанно предпочитание да се прочисти гърлото. Неприятното възприятие може да се понижи, като се обезпечи постоянно навлажняване извън. Въпреки че на възрастните хора постоянно не им се пие вода, би трябвало да изпиват най-малко 1,5 л дневно. Освен за общото положение, това е значимо и за комфорта на гърлото. Правенето на инхалации също смазва деликатната зона.

10. Ставането нощем

Много хора неправилно считат, че нощното пробуждане за тоалетната е проблем единствено на мъжете над избрана възраст и се дължи на простатата. Честото уриниране е възрастов проблем и при двата пола и стартира към 50-ия рожден ден. Причината е, че бъбреците създават прекалено много урина нощем поради намаляването на хормон, който преди този момент е изпълнявал ролята на антидиуретик за тялото. Хормонът оказва помощ на бъбреците да произведат съсредоточена урина и по-този метод количеството й е по-малко. По-честото навестяване на тоалетната е реалност и денем, само че тогава на хората не им прави такова огромно усещане, тъй като не е обвързвано със пробуждане.

Източник: " 24 часа "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР