Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и

...
Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и
Коментари Харесай

Слави за хакерската атака: Абе, къде живеем?

" Не е ли към този момент време в действителност да пуснем кепенците и да затворим тая „ нема такава страна “? Абе, къде живеем, бе? " Това написа в своята Фейсбук страница Слави Трифонов във връзка хакерската офанзива от последните дни.
" Хакването на сървъри на Национална агенция за приходите и разпространението на персоналните данни и финансовата история на над 5 милиони жители и компании се оказа позитивна вест за министър-председателя.
" Хакването на системата на Национална агенция за приходите от 20-годишен хакер демонстрира, че образованието става все по-добро “ - това е първият коментар на Бойко Борисов за чутовния гаф. Нелогичен коментар вместо разумни оставки. Това се случва в „ нема такава страна “.
Всъщност, този коментар би бил доста подобаващ за рубриката на „ Евронюз “ „ No comment ”.
Сега, аз не знам дали хакерът е арестуваният 20-годишен юноша. Вчера беше хакер от Русия, който неслучайно е популяризирал персоналните данни на българите в деня, в който държавното управление е подписало договорката за F-16. Това беше версия не на кого да е, а на вътрешния министър на страната Младен Маринов. Много ми е любопитно през днешния ден вътрешният министър стои ли зад тази си версия? ", пита Слави Трифонов. 
Друг е въпросът може ли вътрешен министър да развива сходна догадка в общественото пространство, без каквито и да е било доказателства? И носи ли отговорност, в случай че тя се окаже погрешна?
„ Горанов, би трябвало да се намерения по какъв начин такива вълшебници, тези деца да работят за страната “, обърна се през днешния ден Борисов към Владислав Горанов. Не. Горанов към този момент няма какво да намерения, към този момент би трябвало да си подаде оставката. Защото веднъж дамаджана за вода, повторно дамаджана за вода, третия път се чупи. Горанов първия път заживя безплатно в апартамент на предприемач, втория път отпусна партийна дотация от 13,23 лева на глас, и третия път – като принципал на Национална агенция за приходите, позволи от безгрижие или безучастие невиждания теч на данни. Само ще ви кажа, че през вчерашния ден френски министър подаде оставка, откакто беше компрометиран, че е употребил държавни средства за първокласни вечери. За вечери, бе, за вечери! Но това се случва в естествени страни, а не в „ нема такава страна “.
Вчера Горанов изрече и чутовна нелепост: „ Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на данни “. Страхотна, напредничава мисъл. Да, то и в случай че нямаше трусове – Горанов щеше да си живее в личния апартамент, но... ", показва телевизионният водещ.
" Въобще, очевидно за Горанов и държавното управление най-добре ще е да не употребяваме компютри, а Национална агенция за приходите да държи цялата информация на хартиени листове, в тонове папки. Даже освен това - вместо листове, от в този момент нататък Национална агенция за приходите може да употребява пергамент.
А откакто се вкара тая форма на предпазване на данните, ще се добави и сериозна отбрана – непрекъснато централата на Национална агенция за приходите ще бъде охранявана от кръжащ в близост F-16. Оп, не - в хода на логиката би трябвало да е делтапланер, а за какво не бял гълъб.
Премиерът Борисов през днешния ден изиска положителните бели хакери да работят за страната. Е, при него в действителност има прогрес – преди 8 години пращаше IT-специалистите да стават овчари. „...И по този начин се търси агнешко месо, и овчо в цяла Европа, че просто...Ама той нямал, тъй като бил IT-специалист “, сподели тогава Борисов.
Разбира се, страната може да похарчи над 2 милиарда лв. за неработещо електронно държавно управление, само че не може да наеме кадърни и можещи хора, които знаят по какъв начин да опазят данните на хората и по какъв начин да не падат Имотният указател за дни и Търговският указател за цялостен месец ", отбелязва още Слави. 
По думите му страната може да наеме в Национална агенция за приходите секрети клиенти, които да друсат хоро и да дебнат баби за лев и петдесет. Държавата може да наеме в Национална агенция за приходите и секрети клиенти, които да се друсат на вълните на гей круиз и да дебнат Сашо Пе*ерашо.
Държавата може да наеме и Мишо Константинов. Абе, къде е Мишо Константинов? Нали „ Информационно обслужване “ АД обслужва и системите на Национална агенция за приходите? Тая заран изненадващо не беше в блоковете на малките екрани, а тъкмо в този момент доста ми липсва неговата експертиза. Да каже с „ щракалка “ ли хакнаха сървърите на Национална агенция за приходите. Да каже кой носи отговорност – индивидът или машината? Ама го няма – скрил си е като съветски хакер-български шурей.
Всъщност, уважаеми сънародници, това към този момент даже не е смешно. Не е смешно и като знам какво ще последва. Разбира се, няма да има оставки. Нещо повече – ръководещите ще „ преобърнат файла “ и ще употребят грандиозния си неуспех в своя изгода. Как ли? Сега всевъзможни депутати и присъдружни публицисти, политолози и специалисти ще кажат: „ Ето, видяхте ли по какъв начин хакнаха Национална агенция за приходите! Ако има електронно гласоподаване – по този начин ще хакнат и вашия глас. И машинно гласоподаване, в случай че има – отново по този начин ще хакнат вашия глас. С щракалка от съветски домейн. “
А, да - през вчерашния ден българските зетьове и снахи в Народното събрание към този момент хакнаха на първо четене машинното гласоподаване и оставиха да има единствено и само ултрамодерното гласоподаване с по един метър хартиена бюлетина. И в случай че не знаете – това се случва в „ нема такава страна “ тъкмо 50 години откакто американците кацнаха на Луната.
Ами, хак да ни е, щом поносим всичко това.
Накрая на тоя дълъг текст, желая да ви припомня едно известие на Национална агенция за приходите до жителите отпреди 3 месеца. Припомням известието:
„ Уведомяваме Ви, че ще изпълним непрекъснато наблюдаване върху държанието на лицата, за които има данни за получени приходи “. Внимавайте – вие не сте хакер и Национална агенция за приходите ви следи ", приключва коментарът на Слави Трифонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР