Не е лесно да се родиш, а когато се появиш

...
Не е лесно да се родиш, а когато се появиш
Коментари Харесай

Майчиният глас намалява болката на недоносените бебета в интензивното отделение

Не е елементарно да се родиш, а когато се появиш на белия свят по-рано, в сравнение с би трябвало, се нуждаеш от спомагателна помощ, в това число мъчителни бодвания и мушкания с разнообразни недружелюбни медицински съоръжения. За благополучие, ново проучване открива, че едно простичко и неизчерпаемо нещо може да ограничи тази болежка и дискомфорт, а точно – майчиния глас.

Изследването, оповестено в списанието Scientific Reports , е осъществено от екип от Университета в Женева (UNIGE), в съдействие с болница " Парини " в Италия и Университета на Вале д’Аоста. Те оповестяват, че техните констатации показват какъв брой значимо е родителите да имат достъп до бебета по време на грижите за новородени, изключително като се има поради, че дори единствено чуването на гласа на родител може доста да усъвършенства прекарването на недоносеното бебе по време на лекуването.

Недоносените бебета са всички новородени бебета, които са родени в гестационна възраст по-малка от 260 дни или по-рано от 37 седмица и имат тегло под 2,500 кг. Вследствие на това органите им не са се развили както би трябвало и това може да породи редица затруднения. Благодарение на актуалната медицина тези бебета могат да оцелеят посредством интубация, тръби за хранене и постоянно наблюдаване. Системата обаче е несъвършена, защото тези дребни тела не могат да понасят добре обезболяващите. Ето за какво експертите в отделенията по неонатология прибягват до различни способи за облекчение на болката, като увивания, захарни разтвори и предоставяне на биберон (без това да има хранителна стойност за детето).

Минали проучвания към този момент демонстрираха, че наличието на майката или бащата може да подейства успокояващо за техните бебета (особено в случай че им приказват с утешителен тон). Това въодушевява Дидие Гранджан, професор от Факултета по логика на психиката и просветителни науки (FPSE), както и Швейцарският център за афективни науки (CISA) на UNIGE и техния екип да проучат в допълнение въздействието на майчиния глас върху недоносеното бебе.

За тази цел експертите вземат решение да проследят развиването на 20 недоносени бебета в болничното заведение „ Парини “ в Италия. Те подканват майките им да участват по време на ежедневните кръвни проби (кръвта се извлича с ръгване в петата, а не в ръката). Впоследствие учените съпоставят реакциите на бебетата на инжекциите при три разнообразни условия – единствено в наличието на майката, когато майката им приказва и когато им пее.

„ За задачата на проучването майката стартира да приказва или пее пет минути преди инжекцията, по време на инжекцията и след процедурата – споделя проф. Гранджан. – Освен това измерихме интензивността на гласа – т.е. способността му да заглушава заобикалящия ни звук, защото интензивните отделения постоянно са много шумни поради вентилациите и другите медицински устройства. “.

Благодарение на Preterm Infant Pain Profile (PIPP), който прави оценка лицевите изражения и психическите признаци на болката (сърцебиене, оксигенация), учените откриват, че наличието на майката оказва мощно въздействие. Когато тя не е там, PIPP е към 4,5, само че пада до 3, когато тя приказва на своето дете. Стойността пада 3,8, когато му пее. Според откривателите това се дължи на обстоятелството, че при „ бебешкото говорене “ майката трансформира по-често гласа си съответно за своето бебе, в сравнение с когато пее.

Окситоцинът също е обиден, като се покачва от 0,8 пикограма на милилитър до 1,4, когато майката приказва, което е забележителна смяна за хормона, постоянно именуван „ опиат за обич “.

„ Ние демонстрираме смисъла на обединяването на родителите и детето изключително в деликатния подтекст на интензивното лекуване “, споделя Мануела Филипа, един от водещите създатели.

“Освен това в тази обстановка родителите извършват защитна роля и могат да се усещат по-ангажирани в устрема тяхното дете да се усеща колкото се може по-добре, което заздравява главните връзки на привързване, които кардинално се взимат за даденост при изцяло износените деца “, заключа Гранджен.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР