Не е лесно да съчетаят различните интереси между управа, треньор

...
Не е лесно да съчетаят различните интереси между управа, треньор
Коментари Харесай

Симптомът „Ракитич” като аларма в Барса

Не е елементарно да съчетаят другите ползи сред администрация, треньор и играчи, които през днешния ден битуват в Кан Барса. На управлението би му пристигнало добре, и най-много му е незабавно нужно, да понижи перото „ заплати” в клубния бюджет, което като съответствие към оборота към този момент надвишава 80% след подновяването на договорите на водачите на тима отпред с Лионел Меси. „ Десетката”, чийто договор е ревизиран към този момент цели осем пъти от 2003 година насам, слага като изискване за оставането си непрестанното повишение на качеството на състава – събитие, което задължава правенето на скъпи вложения във футболисти като Филипе Коутиньо. Старши треньорът пък не е податлив да толерира повече непредвидени напускания след бягството на Неймар и раздялата с Андрес Иниеста. И няма футболист в състава, който да символизира по-добре цялата тази пресложна обстановка от Иван Ракитич.

Хърватинът, платен от Севиля преди четири години против твърда сума от 18 млн. и бонуси от 4 млн. евро, е привързан с Барса до 30 юни 2021 година. Той беше значим за Луис Енрике и незаместим за Ернесто Валверде футболист, а в този момент Пари Сен Жермен желае да го купи по гледище на новия си старши треньор Томас Тухел. Проблемът е там, че френският клуб не желае да заплати заложената в договора наказателна клауза за прекратяването му в размер на 125 млн. евро, защото би трябвало да борави доста деликатно с нормите на Финансовия феърплей след бруталното влагане за Неймар и Килиан Мбапе предишното лято. Офертата е при всяко състояние изкусителна за управлението на Барселона, по тази причина и клубът спуска към публицистите да пишат и приказват, че на своите 30 години полузащитникът има „ извънредно предложение” от парижани.



Предпочитанието на самия Ракитич е да остане на „ Камп Ноу”, против което моли да бъдат преразгледани финансовите му условия, макар че е изцяло наясно, че заплатата му няма никакъв метод да е даже близка до предлаганата от ПСЖ. Това състояние не е някакво изключение, тъй като в сходна степен се получава и при Серхио Бускетс – също искащ по-висока заплата (неустойката за преустановяване на неговия контракт е от 200 млн. евро) и също мечтан от парижани. Покупателната мощност на клуба с президент Насер Ал-Келаифи контрастира с финансовата уязвимост на ръководената от Джосеп Мария Бартомеу институция. В управлението не не помнят, че препоръчаната и призната от самите тях промяна планува оставката на цялата администрация, в случай че не излязат сметките – тоест тъкмо това, което докара до офанзивите и след това свалянето на Жоан Лапорта и щаба му.

Операцията „ Ракитич” въпреки това би обяснила и вероятното привличане на Адриан Рабио, тъй като „ блаугранас” се нуждаят от полузащитник и французинът е един от най-хубавите разновидности на пазара дружно с Френки Де Йонг от Аякс. Приоритетът във всеки случай е да не се утежнява облекченото през лятото финансово положение, тъй като чистият трансферен баланс е с плюс от над 4 млн. евро след доста изненадващите изходящи прехвърляния, да вземем за пример този на Паулиньо. На „ Камп Ноу” не стопират да приказват за „ благоприятни условия на пазара”, тъй че се постанова разновидността с продажбите пред преотстъпванията – последният образец е с Рафиня.



Испано-бразилецът е състезател, който по време на летните контроли убеди Валверде в цената си. Той обаче все пак желае да има повече игрови минути и бъдещето му може да е в клуб като Бетис, откъдето обаче желаят да го вземат чартърен, до момента в който Барса желае да го продаде, откакто към този момент трябваше да преглътне преотстъпване на Андре Гомеш, сега в Евертън. Също като Рафиня, „ на тезгяха” е и аварийният вратар Яспер Силесен, с цел да се заздрави още повече счетоводният баланс на клуба, но за момента няма претенденти.

Затова и не е по никакъв начин чудно за какво Валверде дава отговор толкоз уклончиво на въпроса дали съставът му е дефинитивно завършен за сезона. Треньорът е наясно, че до 31 август може да се случи и най-непредвидимото на „ Камп Ноу”, в това число и напускането на Ракитич. Той по този начин и по този начин обаче е казвал, че избира група от единствено 21-22 футболисти, с цел да работи по-пълноценно, и може по тази причина да прибегне до услугите на академията, показана все още в първия тим от Карлес Аленя, Рики Пюидж и Миранда.



ПОЛОЖИТЕЛНО САЛДО

Това лято Барселона купи четирима нови играчи: Малком (41 млн. евро), Клеман Лангле (35,9 млн.), Артур (31 млн.) и Артуро Видал (18 млн.) за общо 125, 9 млн. евро. Продадени бяха Йери Мина (30,25 млн.), Люка Динь (20,20 млн.), Жерард Деулофеу (13 млн.), Алейш Видал (8,5 млн.), Марлон (6 млн.) и Паулиньо (50 млн., ще бъде публично през януари), а от наема на Андре Гомеш ще постъпят още 2,23 милиона. Така общият доход е от 130,25 млн. евро, т.е. позитивно салдо от 4,3 милиона.
Рамон Беса, „ Ел Паис” Примера дивисион 1 кръг, събота 18 август  Барселона 3:0краен резулат  Алавес

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР