Не е изключено компанията да е била обект на шпионаж,

...
Не е изключено компанията да е била обект на шпионаж,
Коментари Харесай

Похищението по въздух на кораба с двамата българи е без аналог

Не е изключено компанията да е била обект на шпионаж, а терористите да са разполагали с информация по отношение на курса на кораба и неговия проект за сигурност. Какви са били опциите за реакция на екипажа и кои са слабостите, които похитителите са употребявали?

Хеликоптер прави рискована маневра и съумява от първия път да кацне на палубата на кораба. От него слизат въоръжени мъже с автомати и маски на лицата, наподобяващи по-скоро на командоси, в сравнение с пирати. Похитителите нападат откъм кърмата. Причината - точно там се намира мъртвата зона на радарите.

Най-малко седем въоръжени мъже незабавно се насочват към капитанския мостик. Екипажът е заставен да легне на земята. През това време са завладяни и товарните пространства. Всичко завършва за няколко минути. Екипажът е оставен без време за реакция.

" Това е ескалация на по-високо равнище. Това не са пирати. Това са добре готови експерти. Досега подобен случай не е имало ", сподели капитан Румен Русев.

През 2016 година корабът на капитан Иван Станойков е бил нападнат по вода от сходна паравоенна конструкция. Тогава екипажът му съумява да се скрие в цитаделата на кораба или по този начин наречената паник стая. Капитанът остава на борда дружно с асистент капитана и подава сигнал за помощ. На място идват вертолети от Оман, които изстрелват снаряди в мостика и освобождават кораба. Според българския капитан сходно похищение на транспортен съд по въздух досега не е правено. Елементът на изненадата не е дал опция за реакция. Радарните системи могат да засекат обект на към 50 метра височина, само че никой не би предположил, че може да става въпрос за вертолет и то в зона, която не е била рискова.

" Той е относително близо до Саудитска Арабия. Една страна, която е идеално проведена във връзка с кодовете за сигурност. За мен първият въпрос, който поражда е по какъв начин по този начин хеликоптер, който не е обозначен се появява внезапно ", сподели капитан Иван Станойков.

Според капитан Станойков от фрагментите излиза наяве, че нападателите имат познания, потенциал и запаси. Мястото не е определено инцидентно, защото в тази зона вариантите за маневри на кораба са лимитирани. Не би трябвало да се изключва и версията за шпионаж. Твърде евентуално нападателите са имали предварителна информация по отношение на курса.

" Те имат визия за проекта за сигурност на кораба, къде да отидат, по какъв начин да се изнесат, какво вършат. Случайни работи от тези хора, които видях, няма ", уточни капитан Иван Станойков.

В сходна обстановка капитанът не може да прояви самодейност. Той би трябвало да следва написаните процедури на компанията. Екипажът няма право на оръжие.

" Мостикът е трябвало да бъде по-добре обезопасен. Има фолио, което не пропуща патрони и не могат да минат през стъклото. Това не зависи от капитана. Това е политика на компанията. Това са писани процедури ", сподели капитан Иван Станойков.

Една от практиките за отбрана на кораби е да се наемат някогашни тюлени или военни. Най-често ги употребяват при курсове сред Шри Ланка и Суецкия канал. Обучението на екипажите e свързани главно с познатите до момента набези от сомалийски пирати, които употребяват бързи риболовен лодки, автомати и въжета.

" Самият транспортен съд се приготвя с бодлива тел. Пуска се вода. Наблюдава се. Предприемат се доста ограничения, които са почти ефикасни. Там където не се съблюдават процедурите постоянно се случва корабът да бъде похитен. Да си желае откуп ", уточни капитан Румен Русев.

Според специалисти обаче проекти за деяние в обстановка, при които нападанието е по въздух, занапред ще се създават. Похищението евентуално ще има последствия в няколко аспекта.

" Съвсем скоро ще излезе известие на интернационалните организации, които дефинират риска и този регион ще бъде избран като високорисков, а към този момент за съответните ограничения е въпрос на доста бездънен разбор, който ще бъде осъществен от експерти, които са освен морски, само че и експерти по сигурността, които работят взаимно в такива случаи ", сподели к.д.п. Димитър Димитров - президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР