Не били компютри, а компоти.Така финансовият министър Асен Василев коментира

...
Не били компютри, а компоти.Така финансовият министър Асен Василев коментира
Коментари Харесай

Асен Василев: Не били компютри, а компоти

" Не били компютри, а компоти ".

Така финансовият министър Асен Василев разяснява във фейсбук изявления в медиите, които оповестяват за съмнителни покупко-продажби на компания, свързвана с неговото име.

Според обява на Bird.bg някогашна компания на Асен Василев е с блокирани сметки поради иск на американски жител за 5 милиона лева, само че е съумяла да избави парцелите си с преференциална договорка. Купувач е компанията на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на Винетките – фаворизиран медиатор, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки поръчките този % да се промени, досега смяна няма и комисионните си вървят. Освен това Арнаудова в персонално качество е придобила и парцел на Даниел Лорер за рекордна цена, което навежда на хипотезата за насрещна престация - банков термин: правото на кредитора да желае реализиране на дължимия резултат. Престацията е това, което има да се дава.

Василев изясни, че е продал компанията си още през 2021 година и не може да дава отговор за протичащото се по-късно. Той не разяснява желае на американския жител за 5 млн. лева

Василев изяснява, че постройката на ул. „ Чаталджа “ 3 е купена от компания „ СТВ Консълтинг “ ЕООД през 2019 година за създаване на офис на компанията. Покупката е осъществена с банков заем в размер на 2,9 млн. лева

Той акцентира, че не познава купувача.



Депутатут Даниел Лорер, чието име също бе забъркано в историята също счита, че договорката му е изрядна.  " Както самата покупка на апартамент в постройката от моя страна, която е съответно заявена тогава, по този начин и продажбата, която беше осъществена, ще бъде съответно заявена тази годин ", разяснява той.

Междувременно " Продължаваме промяната - Демократична България " внесоха предложение за понижаване на комисионата, която получават компаниите, продаващи винетки, от 7% на 3%.

" Днес внесохме още веднъж законопроекта за таван на таксите за медиаторите на винетки, който в предходното Народно заседание не съумя да мине - от сегашните 7% на 3% ", написа във фейсбук депутатът Божидар Божанов. Предлага се и " отвързване " на винетките от тол-таксите на товарните коли. " Което на процедура значеше, че в случай че някой желае да продава винетки, би трябвало да мине през един от малцина медиатори - т.е. веригата на медиатори включваше две лица, а не едно ", добавя той.

Внесеният план не разрешава и медиатори да популяризират в търсачки, като защото по този начин изземват трафик от държавния уебсайт bgtoll. " Като напишеш " винетка " първо ти излиза рекламираният линк на медиаторите, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И вкарваме обвързване за служебна инспекция на въведените данни в регистъра на Министерство на вътрешните работи (защото такава сега не се прави) ", изяснява някогашният министър.

Според него посредническата активност има добавена стойност за системата, само че не би трябвало да имаме олигопол с висок % такса и то с услуга, която се конкурира с държавния уебсайт.



Миналата година стана ясно, че Националните снабдители на услуги, които се явяват медиатори в тол системата, са получили повече от 110 млн. лева комисиони от старта на системата през 2019 година насам. Според Министерство на регионалното развитие " Интелигентни трафик системи " ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лева с Данък добавена стойност сред 2019 и края на 2022 година За същия интервал другата компания – „ Диджитол Смарт Инфраструктура “ – е получила малко над 21.4 млн. лева
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР