Не би трябвало да е толкова трудно да говорите с

...
Не би трябвало да е толкова трудно да говорите с
Коментари Харесай

Родителите се боят да говорят с децата си за пари

Не би трябвало да е толкоз мъчно да говорите с детето си за пари. То е цялостно с готовност да разбере какво би трябвало да прави, с цел да печели и икономисва, да си слага финансови цели и да ги реализира. И въпреки всичко родителите избират да приказват за издевателството в учебно заведение и за опиатите, вместо за харченето и спестяването, сподели изследване, представено от сп. „ Тайм ”.

Това не е изключително изненадващо, тъй като доста родители не се усещат задоволително способени да раздават финансови препоръки, даже и на деца. Жалко – тъй като колкото и малко да ви се коства, че знаете и колкото и проблеми да сте имали с задължения и пенсионни осигуровки, опитът ви може да даде потребни познания на най-малките – даже и да е неприятен. Но ше би трябвало да се научите да говорите по тези въпроси, с цел да са сполучливи уроците ви.

Децата няма да оспорят вашия престиж. Проучването „ Родители, деца и пари ”, извършено от финансовата компания T. Rowe Price сподели, че децата на възраст от 8 до 14 години правят оценка родителите си с 5+ като финансови модели за подражателство. Това е доста повече, в сравнение с много родители заслужават. Едва половината родители постоянно отделят пари за спестовния си влог. Само 43% си слагат съответни финансови цели и единствено 24% подхващат стъпки, с цел да разнообразят вложенията си. Това не е доста добър образец за дребните.

Повчето родители (77%) споделят, че не постоянно са почтени с децата си за парите. 15% лъжат по този въпрос всяка седмица. Половината са подготвени да разискват спестяванията си, само че съвсем никой не приказва с децата си за по-сериозни въпроси като инфлацията (19%), вложението (11%) и разпределянето на активите (86%). Една трета от възрастните заобикалят да приказват въобще за фамилните си финанси.

Много родители се отчайват елементарно – 59% считат, че е по-вероятно да има живот на други планети, в сравнение с осигуровките да бъдат на настоящето си равнище, когато децата им се пенсионират, или в сравнение с вероятността тези деца да станат милионери. Старшият финансов консултант Стюарт Ритер, чиято компетентност са точно въпросите, свързани с децата и парите, предлага пет тактики за родители:

Възползвайте се от комфортните моменти.  Разходките до кварталния магазин, визитата на състезателен мач, тегленето на пари от банкомата и планирането на фамилните почивки са единствено няколко образеца за опциите, когато бихте могли да обсъдите с детето си паричните въпроси.

Давайте образец.  Показвайте, че имате положителни финансови привички със личното си държание. Опитвайте се да избягвате импулсивното харчене и изплащайте сметките на кредитните си карти ежемесечно.

Поставяйте ясни цели.  Помогнете на децата си да си слагат краткосрочни и дълготрайни цели, които да ги вдъхновят да икономисват. Това ще ги научи да вземат по-мъдри решения, що се отнася до харченето на джобните си пари.

Не се опасявайте да говорите за пари.  Не е нужно да разкривате всичко за персоналните си финанси. Откритите диалози обаче ще оказват помощ на децата ви да научат значими неща и да схванат, че да приказваш за пари не е табу.

Учете дружно с детето си.  Много родители се затрудняват да схванат въпроси като инфлацията, диверсификацията и разпределянето на активи. Защо не ги изучите по метод, който елементарно може да споделите с детето си? Например когато говорите за диверсифицирано портфолио, сравнете го с разделянето на облеклата в дрешника. Така за дребното създание ще е доста елементарно да схване какво имате поради.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР